Екип учени от университета в Питсбърг, ръководени от българин, са

...
Екип учени от университета в Питсбърг, ръководени от българин, са
Коментари Харесай

Учени, ръководени от българин в САЩ, изолираха антитяло срещу COVID-19

Екип учени от университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали мощно и дейно антитяло, характерно против COVID-19. Резултатите от всички тествания бяха оповестени от " Cell " - едно от най-реномираните научни списания, което разгласява единствено справедливи и значими за науката данни.

Проф. Димитър Димитров стои в основата на откритието.

“Нашето антитяло се свързва с вируса доста крепко и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди зараза, или след зараза, то се свързва и вирусът към този момент не може да продължи да инфектира клетките. Така че може да употребява както за попречване на зараза, по този начин и за трeтиране на към този момент инфектирани хора ”, изясни пред БНР българският академик.

Проф. Димитров работи като старши откривател в националните институти по опазване на здравето в Съединени американски щати от 1990 година. През 2017 година основава Център по лечебни антитела в университета в Питсбърг, където работи и сега като негов шеф и професор по медицина.

Нашата цел е да разработим лекарство , което да може да се употребява за предотвратяване от възпаление с този вирус или да се употребява за лекуване на към този момент инфектирани с вируса хора... Предвиждаме при започване на другата година да бъде изпитвано и върху хора... От няколкостотин индивида взимаме кафези, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в така наречен библиотеки, които са 100 милиарда разнообразни тела, да вземем за пример. След това с един развой за седмица можем да отделим антитяло, което да бъде доста дейно против каквото желаеме, който и да е вирус. Нашият способ е доста бърз... Това е по едно и също време лекарство и ваксина. Ваксината е единствено за протектиране на инфекцията, до момента в който антителата са като лекарство, което може да съществува доста дълго време в организма на индивида ”, добави проф. Димитър Димитров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР