Екип учени от най-стария университет в Тайланд успешно завърши тестове

...
Екип учени от най-стария университет в Тайланд успешно завърши тестове
Коментари Харесай

Тайланд тества ваксина срещу COVID-19

Екип учени от най-стария университет в Тайланд сполучливо приключи проби на ваксина против COVID-19 върху маймуни. Успешният завършек на този първи стадий на тестванията дава опция на учените да стартират проби на имунизацията и върху хора.

За задачата университетът набира доброволци, а вторият стадий с тестването върху тях е плануван за началото на октомври. Това заяви шефът на програмата за развиване на ваксини в университета в Киат Ракрунгтам.

През май тази година Министерството на здравеопазването на Тайланд заяви, че тестванията върху животни за ваксина, създадена в университета, ще приключат през август, а тестванията върху доброволци ще стартират през октомври.

"Завършихме втория и последния стадий на тестванията върху маймуни. Сега ще стартира производството на 10 хиляди дози от имунизацията, които са нужни за проби върху доброволци. Производственият развой ще завърши до октомври ", сподели Ракрунгтам.

За наслада на учените не липсва и интерес от страна на доброволците, които желаят да се подложат на тест с новата ваксина.

"Вече имаме описи с доброволци. До края на септември ще подберем 5000 души, а първата група ще бъде имунизирана през октомври. Планираме да приключим тестванията през ноември ", добави той.

Въпреки сериозните триумфи и позитивните резултати от тестването на разнообразни ваксини от разнообразни групи учени по света, тайландските специалисти предизвестяват, че доникъде на идната година не може да се чака всеобща имунизация против вируса.

В света се създават 129 разновидността на коронавирусната ваксина, само че тестванията единствено на 18 ваксини са в финален стадий. Сред тях е и тази, създадена от тайландския теоретичен екип.

Според последни данни на СЗО в света случаите на ковид надвишиха 12,3 милиона.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР