Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха

...
Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха
Коментари Харесай

Български учени повишиха антиоксидантите в пивото

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии показаха пробна разработка на бира с прибавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото може да бъдат нараснали с 34-55%. Според създателите на новаторското проучване - доцент доктор Силвия Милева, проф. доктор Габриела Маринова и гл. ас. доктор Ива Томова, влагането на подобаващи плодове е работещ метод за възстановяване на питателните качества на кехлибарената напитка и добра опция за приемане на нови асортименти бири.
Плодовете са добре известни със своите изгоди за здравето: съдържат огромно многообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и други С най-голям антиоксидантен потенциал са боровинките и черната арония. Стотици научни изследвания удостоверяват, че поради естествените си съставки бирата също е скъп източник на витамини, характерни антиоксиданти, минерали, растителни фибри.
"Имайки поради тези обстоятелства, явно е, че пивото има огромен капацитет като напитка с позитивно функционално деяние. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подобаващ софтуерен метод, който освен да усъвършенства антиоксидантния потенциал на пивото, само че да се получи краен артикул с безупречни дегустационни характерности ", разяснява основателят на създаването - доцент Силвия Милева.
Научният отчет с резултатите и заключенията от проучването са показани на IX Национална конференция по хранене на Българското сдружение по хранене и диететика.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР