Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии /ИКХТ/

...
Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии /ИКХТ/
Коментари Харесай

Разработка на български учени повишава антиоксидантите в бирата с 55%

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии /ИКХТ/ показаха пробна разработка на нови бири с вложение на боровинки и арония, които могат да създадат пивото по-полезно. Автори на новаторското проучване, което разкрива по какъв начин прибавянето на плодове в разнообразни стадии на пивоварния развой може да увеличи антиоксидантния капацитет, са доцент Силвия Милева, гл. ас. Ива Томова, проф. Габриела Маринова, оповестяват от института.

Влагането на подобаващи плодове е работещ метод за възстановяване на питателните качества на пивото и добра опция за приемане на нови асортименти бири. Плодовете са добре известни със своите изгоди за здравето. Те съдържат огромно многообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и други Сред плодовете с най-голям антиоксидантен потенциал са боровинките и черната арония, показват учените.

Стотици научни изследвания удостоверяват, че поради естествените си съставки, бирата също е скъп източник на витамини, характерни антиоксиданти, минерали, растителни фибри.

„ Имайки поради тези обстоятелства, явно е, че пивото има огромен капацитет като напитка с позитивно функционално деяние. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подобаващ софтуерен метод, който освен да усъвършенства антиоксидантния потенциал на пивото, само че да се получи краен артикул с безупречни дегустационни характерности. “, разяснява основателят на създаването - доцент Силвия Милева.

Научният отчет с резултатите и заключенията от проучването са показани на Деветата Национална конференция по хранене на Българското сдружение по хранене и диететика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР