Екип специалсити от УМБАЛ Св. Марина“ - Варна извърши безкръвна

...
Екип специалсити от УМБАЛ Св. Марина“ - Варна извърши безкръвна
Коментари Харесай

Лекари в УМБАЛ „Св. Марина“ направиха безкръвна сърдечносъдова интервенция на нови шест пациента

Екип специалсити от УМБАЛ „ Св. Марина “ - Варна извърши безкръвна намеса за промяна на аортна клапа на нови шест пациента. „ Минимално инвазивната сърдечносъдова процедура се ползва при стеноза на аортната клапа и е животоспасяващо лекуване за болните, при които отворената сърдечна хирургия е обвързвана с висок риск “, изяснява инвазивният кардиолог доктор Веселин Вълков.

До момента във варненската университетска болница „ Св. Марина “ е избавен животът на 39 пациента със актуалния високотехнологичен способ, като първите интервенции са направени взаимно с водещия в света немски кардиолог проф. доктор Карл Щангл от берлинската университетска болница „ Шарите “.

Варненската и берлинската клиники си сътрудничат от 2012 година Мултидисциплинарният лекарски екип, който закупи огромен опит в региона на транскатетърната промяна на клапи, се състои от интервенционални кардиолози, кардиохирурзи и анестезиолози.

В международен мащаб методът за безкръвната промяна на аортна клапа сполучливо се ползва от 2007 година и за това време закупи извънредно бърза известност в страните с обичаи в медицината. По-голяма част от пациентите са на възраст над 70 години, постоянно имат голям брой съпътстващи болести и при тях тази процедура се предлага.

Предимство на безкръвната намеса е извънредно бързото възобновяване след процедурата и опцията пациентите да водят естествен метод на живот след имплантирането на аортната клапа.

„ Обичайният метод за лекуване на това заболяване е отворена кардиохирургична интервенция, при която се отваря гръдният панер, стопира се сърцето, клампира се аортата и хирургът сменя клапата.

Манипулацията, която ние правим, като резултат е същата – сменяме аортната клапа.

Разликата е в това, че я сменяме транскатетърно с достъп през бедрената артерия. Клапата се сменя без интервенция, без екстракорпорално кръвообращение и може даже да не се постанова обща упойка, а пациентът да е седиран.

Възстановяването е доста бързо, болните стават няколко часа след интервенцията и се изписват след 3-5 дни “, коментира доктор Вълков.

Процедурата по промяна на аортна клапа се поема изцяло от НЗОК, като мултидисциплинарен екип от болничното заведение разисква и предлага всеки случай самостоятелно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР