Екип, ръководен от математика Томас Хейлз, представи официално доказателство за

...
Екип, ръководен от математика Томас Хейлз, представи официално доказателство за
Коментари Харесай

Доказаха хипотезата на Кеплер

Екип, управителен от математика Томас Хейлз, показа публично доказателство за хипотезата на Кеплер, което е окончателното решение на задача, останала нерешена повече от 300 години, оповестява ЕurekАlert!.

Тази работа на математиците освен позволява древен математически проблем, само че също по този начин е и фундаментален пробив в компютърната инспекция на комплицираните математически доказателства.

Статията с формалното доказателство е оповестена в списание Forum of Mathematics, Pi.

Подреждането компактно на топки е задача от дискретната геометрия. Нейн частен случай е една догадка, дефинирана при започване на XVII в. от немския математик Йоханес Кеплер за триизмерно пространство.

Съгласно догатката му, най-високата междинна компактност измежду другите подредби (опаковане) на сфери или частици е или стенноцентираната кубична опаковка, или хексагоналната опаковка, като и двете имат оптималната компактност:



Доказателството на хипотезата е обвързвана с решаването на на практика проблеми - това е оптималният способ на нареждане от гюлета в сандъци и портокали в кашони в супермаркета до подреждането на кристалните решетки. И макар привидната елементарност на задачата, доказването й лиши близо 400 години.

През 1998 година Томас Хейлз (Thomas Hales) показа първото доказателство за хипотезата на Кеплер. Изчисленията са основани на търсене благодарение на компютър измежду голям брой благоприятни условия за пакетиране на сфери. При обработката на данните компютрите оперират единствено с цели цифри, тъй че бе належащо да се удостовери, че сходен метод може да се употребява в практиката. Изследването продължи до 2005 година Въз основа на резултатите учените оповестяват, че доказателството на Хейлс наподобява е правилно, само че име невероятно да ревизират частните случаи.

Макар че експертната инспекция не е приключила, през 2006 година публикацията с доказателството е оповестена в списание Discrete & Computational Geometry.

След това, с цел да създадат доказателството цялостно и официално, математикът си партнира с интернационален екип от сътрудници. През идващите години те в границите на плана Flyspeck (акроним от Formal Proof of the Kepler conjecture - " публично доказателство на хипотезата Кеплер " ) благодарение на компютърно-базирани способи не престават работа и през август 2014 година афишират завършването й. Само инспекцията на изчисленията лишават на екипа към 5 000 часа. През 2015 година ученият разгласява препринт на новата публикация.

Окончателното рецензиране приключва след 2,5 години, на 29 май. Алгоритъмът, който употребяват откривателите, е наличен в GitHub.

Формалното доказателство за хипотезата на Кеплер е най-сложното и най-голямото от всички получени в миналото чрез компютърни способи. Досега хипотезата се считаше за 18-тия проблем на Хилберт - един от 23-те съществени математически задания, дефинирани от немския академик Давид Хилберт през 1900 година. По този метод, към днешна дата, изцяло са решени 12 от тези проблеми.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР