Екип от японски учени от Университета в Ямагата откриха 143

...
Екип от японски учени от Университета в Ямагата откриха 143
Коментари Харесай

Археолози откриха в Перу близо 150 древни гигантски рисунки

Екип от японски учени от Университета в Ямагата откриха 143 нови геоглифа в региона на пустинята Наска и Пампас де Хумана (Перу). На платото са изобразени големи животни, чудовища, линии и загадъчни същества.

Специалистите, които изследваха региона сред 2016 и 2018 година, откриха по-голямата част от новите фигури в западната част на пу,стинята. Изследователите в този момент работят над основаването на карта на местността на основа на получените фотоси от въздуха. Те се надяват, че новите резултати ще им оказват помощ да разкрият загадката на геоглифите.

Между 2018 и 2019 година в съдействие с компанията IBM, учените идентифицираха и геоглиф, завършен като човешка фигура с три декоративни детайла на главата си. Според експерти това е първият случай, при който технологиите с изкуствен интелект оказват помощ за откриването на нови геоглифи. Екипът се пробва да продължи напред с проучванията, употребявайки модерни технологии, които разрешават да се проучват огромни количества данни с висока скорост.

Знаците в Наска, от време на време наричани също геоглифи, съставляват антични линии, начертани на земната повърхнина. Те са включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО през 1994 година. Счита се, че са основани от племена, известни като просвета Наска, чиито цивилизация е била развита през интервала от 200 година пр.н.е. докъм 600 година Тези линии варират от елементарни линии, представляващи прави, триъгълници, спирали до доста по-сложни и стилизирани рисунки на паяк, колибри, лама, маймуна, риба и други. Най-големите са с дължина 270 метра, а общата им повърхност е 500 квадратни километра. Направени са като са отстранени червеникавите камъни, което разрешава да се покаже белезникавата, съвсем бяла почва изпод. Поради извънредно сухия климат и неналичието на ветрове, тези рисунки са се запазили през вековете. Изследователите на загадъчните знаци не са на единно мнение за тяхното предопределение, само че доста от тях допускат, че са свързани с религиозни ритуали.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР