Екип от учени за първи път откри вода в атмосфера

...
Екип от учени за първи път откри вода в атмосфера
Коментари Харесай

Откриха вода на далечна планета

Екип от учени за първи път откри вода в атмосфера на планета, която се намира в орбитата на далечна звезда. Името на галактиката е К2-18B и е един от вероятните претенденти, на които може да се търсят извънземни форми на живот.

K2-18B се намира на 111 светлинни години, което значи, че хипотетично тя не може да бъде изследвана, тъй като до нея мъчно ще стигне инсталация. Учените обаче се надяват през идващите 10 години, благодарение на телескопи, да дефинират дали в атмосферата на планетата се съдържат газове, създадени от живи организми.
доктор Ангелос Циарас, астроном: За първи път откриваме атмосфера към планета, която не е газов колос, супер Земя, и се намира в обитаемата зона на звездата. Това значи, че температурата ѝ е подобаваща за съществуването на вода в течно положение.
Как обаче астрономите създали откритието си - благодарение на фотоси на планети, правени от телескопа " Хъбъл " през сред 2016 и 2017 година Учените определили химическия състав на атмосферите им като следили промените на светлината до момента в който телата обикаляли към слънцата си. Само при К2-18B пречупването допуска съществуването на водни молекули. С помощта на компютърен модел учените определили, че е допустимо в атмосферата ѝ да има до 50% вода - случай без казус в Слънчевата система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР