Екип от учени създаде самозадвижващ се подводен робот, с вид

...
Екип от учени създаде самозадвижващ се подводен робот, с вид
Коментари Харесай

Създадоха риба-робот, който изследва океаните

Екип от учени сътвори самозадвижващ се подводен робот, с тип на риба, който да изследва голямото биоразнообразие в океаните.

Роботът е планиран по този начин, че да разреши на морските откриватели да подкрепят опазването и наблюдението на застрашени среди.

" В момента има два съществени метода за събиране на данни. При единият водолази или камера влизат в дадена водна екосистема и ръчно преброяват животните и растенията, които се намират там. Вторият вид е по-усъвършенстван, при него се улавят фини частици, като ларви, късчета водорасли и други организми. Те могат да бъдат изпратени в лаборатория и по-късно да се извлече ДНК от избрани типове. По този метод мога да ревизира дали в избран регион има сини китове ", споделя Леон.

Роботът се движи като риба, може да снима под водата и да събира проби без да нарушава естествения хабитат. " Идеята ни беше фактически да се вписва в екосистемата и да бъде признат като част от нея. Затова направихме робот, който да се държи като риба и се възприема от другите морски жители като част от тях ", добавя Леон.

Роботизираната риба има мека, вълнообразна опашка, която не основава турбуленции във водата. Тя употребява изкуствен интелект, с цел да се ориентира независимо за местоположението си и да се слее със средата на кораловия риф. Рибата - робот може да вземе изолирани проби от ДНК от околната среда и да снима видео с висока резолюция.

" Подводните апарати, с които сега навлизаме в океаните тормозят морските жители и сигурно не са направени за по-деликатните среди, от които бихме желали да получим нужната ДНК ", обяснява Роберт.

Дължината на робота е близо метър, а тежестта му на сушата е съвсем 10 кг. Задвижва се от силиконова перка с две кухини, в които циклично се изпомпва вода.

" Тези кухини се пълнят и изпразват с вода посредством помпена система и това движи перката напред и обратно. Това води до прегъване на перката в една посока ", разкри Леон.

Целта на учените е роботът да работи независимо в продължение на два часа, преди да се изпразни филтърът му за ДНК и да се наложи да се сменят батериите му.

" Той изплува на повърхността, изпраща ни GPS сигнал и по-късно ние отиваме да го вземем още веднъж ", показа Леон.

Изследователите са изправени пред един сериозен проблем. Роботът се вписва доста добре измежду жителите и би могъл да се трансформира в евентуална жертва за някои от по-големите хищници.

Екипът се надява, че техният робот ще помогне на морските биолози да изследват здравето и биоразнообразието на разнообразни рифови екосистеми, които са наранени от несъразмерен лов на риба, замърсяване и климатични промени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР