Екип от учени от престижния американски медицински университет Джонс Хопкинс

...
Екип от учени от престижния американски медицински университет Джонс Хопкинс
Коментари Харесай

Учени от "Джонс Хопкинс" са на крачка от универсалния кръвен тест за рак

Екип от учени от влиятелния американски медицински университет " Джонс Хопкинс " са на прага на едно от най-чаканите и значими цели в медицината - създаването на ефикасен повсеместен кръвен тест за диагностика на онкологични болести, оповестява Би Би Си.

Изследователите оповестиха за напредъка си по теста, върху който работят, като той към този момент може да откри съществуването на осем от най-разпространените типове рак в кръвта. Целта му е да улавя съществуването на кафези с мутирало ДНК и протеини, от което са формирани туморите и каквито се откъсват и циркулират в кръвоносната система от злокачествените формирания при разпространяването на рака. Учените са избрали като индикации 16 гена и 8 типа протеини, за които да наблюдават, типични за туморите.

Тестът обаче към момента не е изцяло прецизен и не е задоволително ефикасен в най-ранните стадии на болестта, когато в действителност би бил най-полезен, по тази причина процесът по създаването му продължава.

Засега е пробван с кръвта на малко повече от 1000 пациента с диагностицирани рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, дебелото черво, белия дроб, хранопровода или гърдата. Нарочно са изследвани единствено хора, при които няма разсейки допълнително от един орган, с цел да се види степента, до която се засичат обособените присъщи мутирали гени. Тестът бил ефикасен в 70% от случаите.

Освен да покачат чувствителността на тестванията, учените би трябвало да работят още и по идентифицирането на източника на заболяването. В досегашните опити за част от мутиралите гени има индикации от кой от осемте органа идват, само че за друга част - не.

Амбицията на " Джонс Хопкинс " е, когато бъде модернизиран, пробата да се трансформира в годишен всеобщ инструмент за ранна диагностика на всички злокачествени болести. Колкото по-рано се " хване " ракът, толкоз по-ефективно и сполучливо е лекуването му и това е и най-големият пропуск в профилактиката му сега, напомнят учените.

Сега проучванията за всеки тип рак са скъпи и времеемки и макар мащабността на казуса, няма задоволително стратегии за скрининг и ранно диагностициране. Някои онкологични болести пък протичат толкоз бързо и безсимптомно, да вземем за пример този на панкреаса, че сходен тест може да се окаже същинска гражданска война в преодоляването им и увеличението на продължителността на живота на тези пациенти, разясняват от американския медицински университет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР