Екип от учени от Американската лаборатория за военноморски проучвания и

...
Екип от учени от Американската лаборатория за военноморски проучвания и
Коментари Харесай

Природният атомен реактор може да разкрие нови начини за съхранение на радиоактивни отпадъци


Екип от учени от Американската лаборатория за военноморски изследвания и Вашингтонския университет изучиха проби от единствения прочут естествен атомен реактор, който се намира в Африка. Оказва се, че там радиоактивните изотопи на цезия, който е един от най-опасните артикули от разпада на уран, се гълтам от атомите на рутения. С помощта на откритието създателите се надяват да разработят нови, по-безопасни способи за предпазване на отработено нуклеарно гориво. Резултатите от проучванията са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences, оповестява електронното издание www.indicator.ru.

На земята съществува един естествен нуклеарен реактор, който се намира в Габон в Западна Африка. Днес той не е деен, защото с естествения разпад, концентрацията на нужния за верижната реакция изотоп на уран-235 е паднала под сериозното равнище. Но преди 1,8 милиарда години в „ реактора “ се е правило интензивно разделяне. Порестите уранови руди са се пълнили с подпочвени води, които от своя страна са забавяли неутроните. Отделяната от верижната реакция топлота е изпарявала цялата вода и реакцията е серпантина.

Американските учени са взели мостри от скалите на „ угасналия “ реактор. Учените са били заинтригувани от ориста на цезия, защото неговите изотопи са най-опасни от продуктите от верижната реакция. Експертите достигнали до извода, че цезият бил обхванат от рутения пет години след завършването на верижната реакция и е останал „ заключен “ на мястото в продължение на съвсем 2 милиарда години.

Дали това изобретение може да се употребява при създаването на нови начини за предпазване на нуклеарни боклуци от АЕЦ не е несъмнено, тъй като рутеният е прекомерно необичаен земен детайл. Но създателите на изследването считат да опитат да намерят вещество с сходни свойства.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР