Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже

...
Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже
Коментари Харесай

Откриха нов ген, свързан с диабета


Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже основен за регулацията на инсулина – хормонът, имащ съществена роля в контрола на равнищата на кръвната захар.

Според Световната Здравна Организация (СЗО) се чака през 2030 год. диабетът да е един от водещите убийци на актуалния човек. Според някои изследвания

в нарушаванията равнищата на кръвната захар с изключение на познатите диабет вид 1 и диабет вид 2, 1 до 2 % се дължат на дисфункция в избран ген – MAFA – който може да повлияе върху отделянето на инсулина.

Нарушенията в този ген могат да бъдат причина и за развиването на инсулином – тип израстък на панкреаса, който отделя нараснало количество инсулин. Тези тумори водят до ниски равнища на кръвната захар , за разлика от захарната болест – диабета – където те са високи.

Учените изследвали забавно от меицинска позиция семейство, в което имало както членове с висока кръвна захар, по този начин и такива с ниска. Именно изследването, извършено благодарение на тази фамилия, довело до идентифицирането на горепосочения ген MAFA.

Свързани публикации.. Започва изследване за сърдечносъдовите болести измежду диабетици 0 Самотата има връзка с диабет вид 2 0 Инсулиново хапче забавя изявата на диабет вид 1 0

Изследването на тези близки роднини, едните с диабет, а другите с инсулином, разкрило изненадващия факт, че недостатъци в един и същи ген могат да са причина за две противоположни болестни положения.

Проведеното проучване довело и до друго значимо изобретение – това за полови разлики в болестните отклонения в равнищата на кръвната захар. Изглежда, че мъжете са по-предразположени към развиване на захарен диабет, до момента в който инсулиномите се срещат по-често у дамите. Причините за тези наблюдения обаче още не са открити и разказани.

За първи път недостатък в гена MAFA се свързва директно с съответно заболяване. Всяко ново изобретение на причина или механизъм за пораждане на болестен развой съставлява таргет, върху който може да се разрабова нова и целенасочена терапия . В случая генът MAFA не прави изключение.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР