Екип от Центъра за стратегически комуникации, асоцииран към НАТО, проведе

...
Екип от Центъра за стратегически комуникации, асоцииран към НАТО, проведе
Коментари Харесай

Експеримент: за 300 евро в мрежата се купуват 3520 коментара, 20 750 лайка, 5100 последователи

Екип от Центъра за стратегически връзки, асоцииран към НАТО, организира опит за тестване на реакциите на обществените мрежи против манипулативни акции - против 300 евро откривателите са съумели да купят 3520 коментара, 20 750 лайка, 20 000 импресии и 5100 почитатели. Фалшивата интензивност е била ориентирана към 105 постинга във Фейсбук. Twitter, Instagram и YouTube.

В отчет на организацията се показва, че бизнесът с предложение на операции в мрежата е доминиран от съветски участници в обществените платформи - от физически лица и компании до висши държавни чиновници. Посочените услуги за преструване на известност са закупени от 11 съветски компании и от още 5, основани в европейски страни: Германия, Полша, Франция, Италия.

Целта на изследването е да се откри способността на уеб платформите да разпознават и отстраняват операции. В хода на проучването са открити 18 739 акаунта, от които са осъществявани операции. Четири седмици след " покупката " четири от всеки пет подправени действия към момента не са били отстранени.

Като цяло симулативната интензивност се употребява повече за търговски цели - към 90%.

Уточнява се, че пакетът от услуги е задействан през май-юни 2019 година, през юли екипът е почнал да рапортува за манипулативните дейности, след което до август 2019 година е проследявана реакцията на платформите.

Според данните от проучването, нито една от следените платформи не демонстрира добра дарба за разкриване и премахване на зловредни профили, само че при Фейсбук и Twitter се следи възстановяване, а най-пасивна е реакцията на YouTube. Всички платформи се оправят зле с отстраняването на интензивностите от такива профили, само че при YouTube се вижда възстановяване на реакцията към профили, които към този момент са разпознати като източник на операции. Социалните мрежи демонстрират доста слаба реакция при докладване на подправени профили от потребителите, като при YouTube тя въобще липсва.

Изводът на откривателите е, че саморегулацията на обществените платформи не работи. Индустрията с пласиране на операции се разраства всяка година и няма признаци симулирането на интензивности да става по-трудно или по-скъпо. Екипът установи, че съветските снабдители на процедура управляват този бизнес, всички разпознати снабдители на програмен продукт и инфраструктура са с съветски генезис. Става дума за стотици снабдители.

Липсата на реакция против тази промишленост буди неразбиране, защото не става дума за горист пазар, компаниите обществено популяризират своите услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР