Екип от Станфордския университет е получил безвъзмездна помощ за тестване

...
Екип от Станфордския университет е получил безвъзмездна помощ за тестване
Коментари Харесай

Принтирани сърца, изработени от човешки клетки, започват да се трансплантират на прасета

Екип от Станфордския университет е получил безплатна помощ за тестване на една напълно нова технологията и в този момент се приготвя за последния стадий от плана – трансплантация на сърце в тялото на прасе. Изследването би трябвало да даде отговор на основния въпрос след какъв брой години пациентите ще могат да получават нови органи, основани от личните им кафези.

Идеята за персонализирани човешки органи датира отпреди необятното разпространяване на технологията на стволовите кафези. Днес 3D биопринтирането е постигнало забележителен прогрес, позволявайки на учените да отпечатват кафези и кръвоносни съдове по авансово заложени параметри. Екип от Станфордския университет възнамерява да употребява този метод, с цел да отпечата изцяло функционални сърца от човешки кафези и по-късно да ги трансплантира на свине, с цел да оцени успеваемостта на органа.

„ Планираме да използваме автоматизирана банка с биореактор за произвеждане на разнообразни типове кафези: милиарди камерни и предсърдни кардиомиоцити, нодални, гладкомускулни и други кафези, нужни за действието на тъканите “, споделя създателят на публикацията Марк Скайлър-Скот.

Според него новата технология в действителност е амбициозно начинание, само че на този стадий към този момент няма никакви ограничаващи фактори, защото „ суровините за биопринтиране на повсеместен и комплициран човешки орган към този момент са подготвени за този огромен скок„.

Предполага се, че учените ще могат да генерират задоволително кафези за един орган на всеки две седмици. Планира се технологията да бъде осъществена и оценена в границите на идващите пет години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР