Екип от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на

...
Екип от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на
Коментари Харесай

Учени съживиха клетки в мозъците на мъртви прасета

Екип от Съединени американски щати съумя да съживи кафези в мозъците на мъртви свине в опит, който може да откри приложение в проучването на заболяването на Алцхаймер и други мозъчни контузии, оповестиха международните осведомителни организации, базирайки се на обява в сп. "Нейчър ".

"Настоящото проучване демонстрира, че при подобаващи условия изолираният и недокоснат мозък на бозайник има подценен потенциал за възобновяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна интензивност часове след гибелта ", написа сп. "Нейчър ".

Изследователите от дълго време знаят, че функциониращи кафези могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на гибелта. Авторите на актуалното изследване обаче са се запитали дали клетките могат да бъдат изследвани, до момента в който към момента се намират в мозъка.

За да създадат това, учените са създали специфична техника и са я тествали върху мозъците на 32 свине, предоставени от касапница. Техниката се състои в снабдяването на клетките с "коктейл " от О2, хранителни субстанции и разнообразни други защитни химикали.

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена още в кланицата. След това мозъците на животните са били отстранени и превозени до лаборатория. Четири часа след гибелта на прасетата откривателите са почнали да "наливат " специфичния химически коктейл в мозъците.

Полученият резултат не е бил "жив мозък ", а "клетъчно деен мозък ", отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет.

Целта на учените не е била да възстановят схващане или усещане заради етични съображения. С оглед на това те са били готови да употребяват упойка и изстудяване, с цел да спрат всяка сходна интензивност, зародила по време на проучването.

Подобен опит неизбежно поражда мечти за зомбита и зли учени, които съживяват мозъци с инжекция. В опит да успокои страховете, немският в. "Велт " написа, че те са неоправдани. Според изданието сходен метод може да помогне на учените да проумеят по-добре по какъв начин мозъкът действа и се възвръща. "Ако бъде основана течност, сходна на употребяваната в проучването с свине, тя може да вземем за пример да бъде употребена за лекуването на повреден сектор в мозъка при пациенти, прекарали инсулт. Това ще е отлично ", написа изданието, представено от ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР