Екип от преподаватели и студенти от СУ създадоха универсална методология,

...
Екип от преподаватели и студенти от СУ създадоха универсална методология,
Коментари Харесай

Успешно ли беше европредседателството – учени имат отговор

Екип от преподаватели и студенти от СУ сътвориха универсална методология, посредством която да се слага оценка на ротационните ръководи на Съвета на Европейски Съюз.

Така към този момент ще имаме справедлив аршин за това справила ли се е дадена страна като „ сърце” на общността, или не.

Вижте повече за проучването тук!

Раждането на концепцията

В началото на 2018 година България застана отпред на Съвета на Европейски Съюз. След края на председателството, обаче, оценките за приноса на България са извънредно разнопосочни. Някои споделят, че председателството е било сполучливо, други настояват противоположното.
Равносметката 2018: Европредседателството 2018-та – годината на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз – водещият политически орган в общността
Според проф. доктор Ингрид Шикова обаче е неправилно председателствата да се категоризират като сполучливи или несполучливи. Вместо това всяка страна би трябвало да получава оценка в числов тип. „ Думата „ сполучливо “ е доста нереална. Какво значи „ триумф “? За един възпитаник е значимо просто да си вземе изпита, до момента в който за различен от голяма важност е какъв брой висока оценка ще получи. Успехът е въпрос на гледна точка”, акцентира тя.
Румен Радев: Получихме общоприетите похвали за председателството Броят на целувките и прегръдките и стотиците срещи най-после остават статистика, разяснява президентът
Липсата на универсална методология, която да разрешава по транспарантен и справедлив метод да се прави експертна оценка на всяко едно председателство, кара проф. Шикова да поеме самодейността за основаването на такава. Така през лятото на 2018 година екип със експерти в разнообразни области и студенти от Философския факултет се захващат с нелеката задача да изведат формула, която да е използвана за всички страни членки на Европейски Съюз.

Работният развой

Работата по плана включва анализирането на документи от институциите и отчитането на резултатите от извършените анкети, с цел да се пресметна до каква степен даденото председателство е съумяло да придвижи законодателството на Европейски Съюз и дали незаконодателните начинания (както тези по линия на Западните Балкани за България) са постигнали прогрес.

Сред източниците на информация, които екипът употребява са: програмата и докладът на държавното управление, публични документи на Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз, както и извършените изявленията с специалисти.

Работният развой е извънредно сложен и продължава съвсем година, само че резултатът е налице – основана е истинска, научно обоснована методология за оценка на ротационните ръководи.

Оценката на България

Скалата за оценяване е от 0 до 100. България получава оценка 60,2.

На пръв взор резултатът е неудовлетворителен. Според проф. Шикова обаче на процедура е невероятно, което и да е председателство да получи по-висок показател от 70-75. Затова резултатът на България се дефинира като доста добър.

Как са се справили другите – това е измежду бъдещите задания на изследователския екип, който би трябвало да получи достъп до огромен размер от информация и документи от всяка страна.

Той ще търси сътрудници от другите членки на Европейски Съюз, които да подкрепят оценяването на председателствата отсега нататък. Целта е да се избегнат бъдещи проблеми и неточности освен при идващото председателство на същата страна, само че и на останалите страни от Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР