Екип от общински съветници от всички партии, заедно с кмета

...
Екип от общински съветници от всички партии, заедно с кмета
Коментари Харесай

София иска държавна газова помощ за парното си и клиентите му

Екип от общински съветници от всички партии, дружно с кмета Йорданка Фандъкова, ще води договаряния с страната за обезпечаване на финансова помощ за “Топлофикация София”, както и обезщетения за клиентите ѝ поради фрапантно поскъпналите природен газ и въглеродните излъчвания. Това реши в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) като от полемиката стана ясно, че обезщетенията за общинското дружество ще е търсят от Фонда за сигурност на електроенергийната система, само че от кое място може да се обезпечат тези за потребителите му и по какъв механизъм по този начин и не се разбра.

Аргументът на СОС и общинското сдружение е, че в случай че не се обезпечи такава помощ топлоснабдителното сдружение е застрашено от “безпрецедентна ликвидна криза”, защото заплаща за газа двойно повече в сравнение с е заложено в цената за софиянци.

Очертава се невиждана ликвидна рецесия

В отчета, с който беше взето решението за договаряния, се показва, че на 1 юли КЕВР е утвърдил цена на топлоенергията за “Топлофикация София”, в която е включена планирана цена за синьото гориво от 47.11 лева MВтч и цена на въглеродните излъчвания от 51 евро на звук.

От август насам обаче се следи възходяща наклонност на нарастване на цените на газа, като цената н агаза за октомври е над 94 лева./МВтч. В същото време борсовата цена на излъчванията е повишена до 60.49 евро на звук.

" Ръстът на цените на главните съставни елементи, които дефинират цената на топлинната сила и разликата по отношение на одобрените контролирани цени, на които сдружението продава на своите клиенти, в идващите няколко месеца ще докара до невиждана ликвидна криза”, написа в отчета, утвърден от СОС.

Добавя се, че при създалата се обстановка постъпленията от продажби били извънредно незадоволителни за обслужване на настоящите отговорности за природен газ и покупка на нужните излъчвания.

Прогноза за скок с 247 млн. лева на дълга към “Булгаргаз”

Имало и евентуален риск за внезапно нарастване на задълженията на сдружението към “Булгаргаз”, в случай че няма държавно подкрепяне.

“Огромната разлика сред цената, на която “Топлофикация София” продава и тази, на която купува природен газ, при непрекъснат месечен растеж на цената, би довело до доста нарастване на дълга към “Булгаргаз” с подобен размер 247 млн. лева до края на годината и 360 млн. лева до края на контролирания интервал (юни 2022 г.), както и загуба от над 250 млн. лева към 31 декември 2021 г.”, се твърди в отчета.

Същевременно се показва, че към 28 септември общите отговорности на “Топлофикация” към БЕХ са 717 695 506.84 лв..
Дружеството е отчело и спомагателен разход от над 43 млн. лева над приетия от КЕВР поради двукратното нарастване на цената на парниковите квоти.

Помощ без промени

Общинският консултант Борис Бонев уточни, че бъдещата помощ ще се заплаща освен от софиянци, а от всички българи. Той означи, че даже и при искане на заем от МВФ, интернационалната институция желае в подмяна промени. Бонев добави, че “Топлофикация София” с изключение на да желае помощ не залага никакво усъвършенстване или редуциране на разноските.

Той напомни, че преди няколко година с намесата на неговия някогашен сътрудник Владислав Панев от Демократична България е преустановен теч за милиони от неблагоприятен контракт на " Топлофикация София " с компания на Христо Ковачки, при който сдружението на Ковачки е било и “на входа и на изхода”.

Карлос Контрера отвърна Бонев да направи самичък оферти за промени на сдружението. Общинският консултант от “Спаси София” му дава отговор, че това е работа на ръководещото болшинство, което действително взима решенията в градския парламент.

" Прокуратурата не търси отговорност от управленията на сдружението, " натрупало близо 1 милиарда лв. задължения, тъй като в общината ръководи ГЕРБ ", разяснява и Методи Лалов от " Демократична България ". " Ако сме ние, незабавно ще се задействат ", допусна той.

След като изслуша полемиката в СОС изп.-директор на сдружението Александър Александров разгласи, че цените на природния газ към този момент са безконтролни на интернационалните пазари.

" През 2019 година, когато поех управлението, загубите бяха 87 млн. лв., през 2020 година загубата беше понижена на 67 млн.лева, а бизнес проектът ни за тази година очакваше загуба от 23 млн.лева. На оперативна база това щеше да даде облага от 10-11 млн. лв.. За страдание по-късно пристигна цунамито, наречено промени в енергийните пазари, което беше както за нас, по този начин и за всички в Европа и в целия свят. Не чакам да има скорошно положително усмиряване на пазарите ", сподели той.

Управляващото болшинство в СОС не одобри в екипа за договаряния с страната да участва самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Самият Бонев не поддържа решението за преговорен екип за искане на помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР