Екип от италиански университет направи триизмерна реконструкция на лицето на

...
Екип от италиански университет направи триизмерна реконструкция на лицето на
Коментари Харесай

Италиански учени възстановиха лицето на Рафаело с триизмерна технология

Екип от италиански университет направи триизмерна реорганизация на лицето на фамозния ренесансов художник Рафаело благодарение на гипсова отливка на черепа му, заяви Агенция Франс Прес.
Резултатът от опита потвърждава, че останките, открити в гроба му на Пантеона, в действителност принадлежат на ренесансовия занаятчия.

Анализът на отливката от черепа на Рафаело (1483 - 1520), открит през 1833 година, когато е отворена гробницата на създателя, разрешиха 3Д реконструкцията на лицето на ренесансовия художник, умрял на 37 години в Рим и заровен на Пантеона.

" Вече сме сигурни, че останките, открити на Пантеона, сигурно са на Рафаело ", сподели проф.Матиа Фалкони, експерт по молекулярна биология в университета на Рим Тор Вергата. При разкопките към гроба на майстора са открити голям брой други остатъци, евентуално на негови възпитаници.

" Възстановяване на лицето е интердисциплинарна техника, която се основава върху морфологията на черепа и демонстрира лицето сега на гибелта ", изясняват Кристина Мартинес-Лабарга, учител по антропология и Раул Карбон, учител по графичен дизайн, триизмерно моделиране и виртуален дизайн.

" Работата им разрешава за пръв път да бъде доказано, че останките, открити в гроба на Пантеона, са на Рафаело. Това става в годината, когато се означават 500 години от гибелта на създателя ", споделиха от департамента по биология на университета на Рим Тор Вергата, където сравнили резултата от опита с автопортрети на художника.
 
Raphael's face reconstructed to solve tomb mystery
— DamnInteresting.com (@DamnInteresting)

Изследването, извършено от Центъра за молекулярна антропология за проучване на антична ДНК в департамента по биология на университета на Рим в съдействие с фондация Вигамус и Академия Рафаело, която ръководи музея в родното място на художника, ще бъде основа за бъдещи изследвания върху останките, които да дефинират и други негови белези въз основа на ДНК - цвят на очите, на косата и загар на кожата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР