Екип от хирурзи в Ню Йорк са извършили първата в

...
Екип от хирурзи в Ню Йорк са извършили първата в
Коментари Харесай

Американски хирурзи извършиха трансплантация на цяло око

Екип от хирурзи в Ню Йорк са направили първата в света трансплантация нацяло око в процедура, която е необятно приветствана като пробив в медицината, макар че към момента не е известно дали реципиентът фактически ще възвърне зрението си.

Операцията по трансплантацията е траяла 21 часа. Участие в нея са взели над 140 хирурзи, медицински сестри и медицински личен състав.

Новаторската интервенция включваше премахване на част от лицето и цялото ляво око на донор и присаждането им на служащ от Арканзас, който през юни 2021 година е претърпял токов удар от 7200 волта, когато лицето му е докоснало проводник напрегнат.

46-годишният Аарон Джеймс претърпял обширни пострадвания, в това число загуба на лявото око, преобладаващата лява ръка над лакътя, носа и устните, предните зъби, региона на лявата буза и брадичката.

Трансплантирането нацяло око от дълго време е свещеният граал на здравната просвета и макар че откривателите са имали прочут триумф при мишки - където са възстановили отчасти зрението - това в никакъв случай до момента не е било осъществявано при жив човек.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР