Екип от експерти проведе проучване, разкриващо генетичната структура и процесите

...
Екип от експерти проведе проучване, разкриващо генетичната структура и процесите
Коментари Харесай

Изследват затлъстяването и диабета по кости на 10 000 години

Екип от специалисти организира изследване, разкриващо генетичната конструкция и процесите на смяна на затлъстяването и диабет вид II посредством проучване на ДНК, получена от костите на 40 души, живели в Анадола отпреди 10 000 години до през днешния ден.

 Агенция Демирорен

Гюлшан Мерве Кълънч, учител от Института по здравни науки на университета Хаджеттепе, в Истанбул и нейният екип започнаха изследване през 2020 година, с цел да изследват генетичната конструкция, обвързвана със затлъстяването и диабет вид II при човешки популации в Турция, с поддръжката на турската академия на науките TÜBİTAK.

В рамките на изследването, инициирано за откриване на хилядолетния постепенен развой на тези болести, бе осъществен ДНК разбор на кости на 40 души, получени от скелетната лаборатория на отдела по антропология, където са открити костни проби при разкопки в Анадола.

ДНК последователностите на хората, живели отпреди 10 000 години до през днешния ден, ще бъдат разкрити и моделирането ще бъде осъществено в идващото проучване, което също ще даде пояснение за какво тези болести са постоянно срещани.

 Агенция Демирорен

Информацията, получена в изследването, което се възнамерява да завърши през 2023 година, ще се употребява и за лекуването на болесттите.

Кълънч означи, че проучванията с антична ДНК са доста публикувани в света. Това обаче е първото изследване в Турция и света за схващане на затлъстяването и диабета, с разбор на ДНК от антични човешки скелети.

Екипът е избрал затлъстяването и диабета, защото те са доста публикувани и имат доста влияние върху публичното здраве. Кълънч добави: „ Това, което знаем научно е, че доста болести, които през днешния ден виждаме като постоянно срещани, в действителност се появяват вследствие на хиляди години еволюционни процеси. "

 Агенция Демирорен

„ В момента учим човешки общества, които са живели най-вече в Централна Турция “, съобщи специалистът.

 

„ Резултатите ще допринесат за медицинския свят както в предварителната защита, по този начин и в развиването на тези болести, защото ще ни дадат информация за генетичните механизми зад тях. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР