Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния

...
Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния
Коментари Харесай

САЩ пратили експертите си да помогнат да станем енергиен хъб на Балканите

Eкип от специалисти по нуклеарни и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на Съединени американски щати са на посещаване в България от 8 до 13 декември 2019 година, заяви посолството на Съединени американски щати в София. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение Ан Гензър.

„ Това, че екип от наши енергийни специалисти дойде в България толкоз скоро, откакто министър-председателят на България и президентът на Съединените щати се срещнаха в Белия дом, е знак за уговорката на Америка към Рамката за стратегическо партньорство сред Съединени американски щати и България. Екипът от американски енергийни екперти е в България, с цел да добие по-добра визия по какъв начин можем да участваме в напъните на България да се трансформира в енергиен хъб. Нашият екип преглежда необятен набор от пазарно-ориентирани благоприятни условия, които биха подкрепили нашата обща цел за диверсифициране на българския енергиен бранш “, сподели. Джъстин Фридман, заместник-посланик на Съединени американски щати.

Преди две седмици президентът Тръмп и министър-председателят Борисов реализираха единодушие, че Съединените щати ще изпратят механически екип, който ще работи със своите български сътрудници в изследването на благоприятни условия за по-нататъшно съдействие в разнообразни области на енергетиката, в това число и нуклеарната. Пристигането на този американски екип е директен резултат от съглашението сред двамата водачи.

Експертната делегация посещава обекти и уреди, свързани с енергетиката, в това число в Козлодуй, Белене и Източномаришкия басейн. Екипът също по този начин организира срещи с министър-председателя Борисов, заместител министър-председателя Дончев, министъра на енергетиката Петкова, представители на български държавни организации и представители на частния бранш.

Целта на визитата е да бъдат проучени всички благоприятни условия за гарантиране на безвредно, несъмнено, диверсифицирано и чисто енергийно бъдеще на България, учредено напълно на стопански и търговски правила. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР