Екип от биомедицински изследователи от Лондонския университет Куин Мери, Еврейския

...
Екип от биомедицински изследователи от Лондонския университет Куин Мери, Еврейския
Коментари Харесай

Установиха възможна връзка между миграцията на неутрофили в сензорните ганглии и болката при фибромиалгия

Екип от биомедицински откриватели от Лондонския университет " Куин Мери ", Еврейския университет в Йерусалим и Лондонския академични лицей е разкрил доказателства за връзка сред признаците на фибромиалгия и миграцията на неутрофили в сензорните ганглии. В своето изследване, оповестено в, групата изследва вероятните аргументи за фибромиалгия в опити с мишки.

Фибромиалгията води до отмалялост, меланхолия, проблеми със съня и болки в цялото тяло. В предишното пациентите с това заболяване нормално не са имали други измерими признаци. Поради тази причина дълги години лекарите са се съмнявали в съществуването ѝ. В последно време бяха открити някои физически признаци, в това число нараснали равнища на неутрофили в кръвта и обвързваните с тях цитокини, които се създават от неутрофилите.

Някои проучвания демонстрират също, че неутрофилите предизвикват болежка, като нахлуват в ганглиите в централната нервна система.

Неутрофилите са най-разпространеният тип бели кръвни кафези, създавани от човешкия организъм. Те са част от вродената имунна система и надлежно играят основна роля в битката с инфекциите. Медицинските откриватели към момента не знаят за какво нарасналите им равнища се появяват при хора с фибромиалгия, само че допускат, че това подсказва за вероятен проблем със свръхреакцията на имунната система към някакъв към момента незнаен детайл.

Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2211631120

Скорошни проучвания също по този начин откриват, че фибромиалгията може да е резултат от това, че централната нервна система усилва нервните сигнали, до момента в който те минават през основния и гръбначния мозък - също по някаква незнайна причина. Ето за какво в този момент учени вземат решение да ревизират концепцията, че несъразмерното количество неутрофили води непосредствено до болежка при пациентите.

Тестовете включват събиране на неутрофили от пациенти с фибромиалгия с извънредно високи равнища на клетките и инжектирането им в тестови мишки. След къс интервал от време те тестват гризачите, с цел да ревизират дали са станали по-чувствителни към болежка от нормално, и откриват, че отговорът е „ да “. Дисекцията демонстрира, че неутрофилите са си проправили път до централната нервна система и са навлезли в сензорните ганглии - евентуално това е източникът на нарасналата сензитивност към болежка, следена при мишките.

Изследователите настояват, че откритията им откриват връзка сред неутрофилите и болката, обвързвана с фибромиалгия, което допуска, че терапиите за понижаване на техните равнища могат да облекчат доста пациентите.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР