Екип от български медици успя да изгради изцяло нова трахея

...
Екип от български медици успя да изгради изцяло нова трахея
Коментари Харесай

Отново уникална операция у нас: Изградиха и трансплантираха трахея

Екип от български медици съумя да построи напълно нова трахея от кожа и да я вгради на 60-годишна пациентка. Животоспасяващата интервенция е неповторима в света по размер и трудност, оповестява NOVA.

" Принтираха " част от лице за неповторима интервенция

Състоянието на 60-годишната пациентка е животозастрашаващо допреди няколко дни. След втора поява на рак на ларинкса – тя към този момент не може да диша сама. Затова лекарите стартират комплицирана интервенция и първо отстраняват засегнатите от тумора органи.

У нас направиха неповторима за Източна Европа интервенция

„ Цяла трахея с близките структури – хранопровод, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези ”, съобщи доктор Цветан Минчев.

В случая не може да се трансплантира донорска трахея. Заради имунопотискащата терапия след такава интервенция има риск туморът да се върне.

Български лекари избавиха мъж с неповторима интервенция

Така лекарите вземат решение да вграждат за първи път в България напълно нова трахея от лични тъкани. В продължение на 10 часа екипи от четири специалности, отпред с доктор Цветан Минчев, съумяват да изградят и „ оживят ” трахеята с действителната й дължина – 7 сантиметра.

„ С кожа от ръката на пациентката, в която бяха вградени хрущяли – да стане по-ригидна, с цел да може да диша през нея ”, изясни доктор Цветан Минчев.

Сложна интервенция в плевенска болница подвигна на крайници парализирана жена

„ Моята част беше да осигуря зареждането на този трансплантант. Взет от ръката и подложен на друго място – той би трябвало да продължи да се храни. Това става посредством обезпечаване на кръвообращение в този нов орган ”, изясни доктор Асен Келчев.

Подобна замяна на трахеята се прави за първи път в България, а по размер и трудност интервенцията е неповторима в международен мащаб.

Лекари избавиха бременна жена и бебето й с рядка интервенция (ВИДЕО)

„ Практикува се сходна интервенция от сътрудници от Франция, която отново е за възобновяване пластично на трахеята с кожа от ръка, само че не в този размер и не при тези показания ”, изясни доктор Цветан Минчев.

Пациентката към този момент диша сама, няма метастази по лимфните възли, възвръща се добре.

Случаят ще бъде оповестен и в научни издания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР