Екип от археологоческия музей в Пловдив започнa работа по разкриването

...
Екип от археологоческия музей в Пловдив започнa работа по разкриването
Коментари Харесай

Започват проучванията на Малтепе

Екип от археологоческия музей в Пловдив започнa работа по разкриването на римска каменна кула, вкопана в могилата Малтепе край село Маноле , заяви Българска национална телевизия. Тя е единствената непокътната в света с сходни размери.

Дейностите са под управлението на шефа на районния музей доцент Константин Кисьов и са финансирани от община Пловдив и община Марица.

Каменен строеж с височина на осем етажен блок стартират да разчистват археолозите , които изследват Малтепе. Кулата е затворена със стотици тонове пръст, употребявани от античните строители, с цел да доближат рекордна височина от 20 метра.

На върха на засипаната с пръст могила е имало мраморен фундамент, върху който е стояла скулптура.

Фрагментите от мраморния връх на кулата към този момент са проучени . По време на разкопки предходната година бяха открити и 50 монети, като съгласно археолозите кулата е строена през трети век от новата епоха . А в основите и може да лежи тялото на римски император.

Професори по антична история от Ирландия и Австралия към този момент вършат догатки кой може да е заровен в Малтепе. Община Пловдив е осигурила цялостното финансиране на новия археологически сезон.

По думите на кмета на Пловдив Иван Тотев 300 хиляди лева са избрани за тази година.

Според откриватели Малтепе ще се трансформира в международна археологическа сензация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР