Екип на Зелени Балкани е открил прострелян с ловна пушка

...
Екип на Зелени Балкани е открил прострелян с ловна пушка
Коментари Харесай

Розов пеликан е открит надупчен със сачми край Бургас

Екип на " Зелени Балкани " е разкрил прострелян с ловна пушка розов пеликан край Бургас, информира dnevnik.bg. Това се е случило по време на среднозимното броене на водолюбивите птици предходната седмица. Пеликанът е закаран за лекуване в Спасителния център на организацията в Стара Загора.

Ветеринарните лекари на центъра оповестяват, че и двете криле на птицата, както и тялото ѝ са наранени от сачмите на въздушна пушка. Младият пеликан е и със счупено ходило. Все още не е ясно какви са провалите върху вътрешните органи.



Катедра " Хирургия " на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет е помогнала с безвъзмездна рентгенография и консултация от доцент Галина Симеонова, а екипът на " Зелени Балкани " ще направи вероятното, тъй че птицата да полети още веднъж на независимост - макар че няма сигурност дали ще успее.

Розовият пеликан не е ловджийски обект и е предпазен от българския Закон за биологичното многообразие като част от скъпата европейска природа, защитавана от мрежата " Натура 2000 " в нашата страна.



Статутът му е " липсващ " съгласно Червената книга на България, в която се прецизира, че той е преминаващ и частично зимуващ в страната, като по време на миграцията се среща най-вече по Черноморското крайбрежие.



Видът е публикуван в делтата на Волга и на Дунав, езерата Манич, Манич-Гудило и Преспа и има обща бройка от към 4000 двойки за цяла Европа.

Снимка: Зелени Балкани

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР