Екип на РИОСВ – Смолян провери за замърсяване на р.

...
Екип на РИОСВ – Смолян провери за замърсяване на р.
Коментари Харесай

Хвостохранилище замърси реката в Златоград - спряха водата

Екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян ревизира за замърсяване на р. Голяма след сигнал за „ побеляване “ на реката. На място бе изпратен екип с представители и на Басейновата дирекция „ Източнобеломорски регион “ и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Източникът на замърсяването е хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фабрика, установяваха специалистите.

След интензивните превалявания, доста е нараснал дебита на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват насъбраните в опашката на оборудването отсрочения от хвоствов пясък.

Изискано е мнение на надзорният екип на обекта, включващо предложение на незабавни ограничения за преустановането на изнасянето на хвостов пясък при спешни обстановки. Операторът е длъжен да следи употребата на хвостохранилището, както и да прави всекидневен мониторинг на отпадъчните води.

Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. След разбор на пробите ще бъде преценено каква административно-наказателна мярка да се приложи за позволено замърсяване, обявиха от екоинспекцията.

От община Златоград също оповестиха, че след установена смяна в качеството на водите в р. Голяма в Златоград е осъществен оглед на Хвостохранилище „ Ерма река” от представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и общината.

" Предприето е навреме пробонабиране от река Голяма, р. Върбица, както и от І, ІІ и ІV шахтов бунар. Пробите ще бъдат изпратени за разбор в упълномощени лаборатории. Към момента е прекратено подаването на питейна вода от І и ІІ шахтови кладенци, ситуирани в региона на Пресека.

Към водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода единствено от ІV шахтов бунар в река Неделинска ", оповестяват от община Златоград.

От Златоград се оплакваха от замърсяване на питейната вода от хвостохранилището и напролет т.г. /Марица.бг

тагове хвостохранилище река златоград вода
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР