Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато

...
Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато
Коментари Харесай

Протести в Сърбия: Нападение над екип на РТС, напрежение в Белград, Нови сад и Ниш

Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше атакуван, до момента в който докладваше за митингите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС е разрушена, а оператора Лазар Вукадинович е с ранена ръка.
Граждани, недоволни от епидемиологичната обстановка поради ковид и работата на настоящето държавно управление, стачкуват в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от стачкуващите още веднъж участваха в вълнения, както и предходната нощ.
Гражданите са пред сръбския парламент и довечера. Сблъсъците избухнаха, когато протестиращите се пробваха да пробият огражденията на входа на постройката на Народното събрание.

Репортер на РТС оповестява от местопроизшествието, че камъни, димни бомби и факли летят пред Народното събрание. Чуват се изстрели. Използван е и сълзотворен газ.
Освен водачите на Съюз за Сърбия, пред Събранието са и техни последователи, десни и " суверенисти ".
Протестите са почнали спокойно, само че откакто протестиращите се насочили към полицията, е бил изстрелян сълзотворен газ.
Група младежи с черни маски са нападнали по-рано ръководителя на Движението на свободните жители Сергей Трифунович с обиди и псувни. Мъж е блъснал Трифунович и е разкървил главата му.
Първото искане е незабавното назначение на нов „ деполитизиран спешен щаб “, а второто се отнася до чиновници на Министерство на вътрешните работи и други, които са „ употребявали брутална мощ против жители, изразили недоволството си “.
Иска се също по този начин незабавно освобождение на арестувани жители и информация за положението на потърпевшите, както и обективно докладване на РТС за настояванията и митингите на недоволните.
След вчерашното известие на президента Вучич, че през уикенда ще бъде въведена възбрана за придвижване в Белград, стартира митинг, който продължи до ранните утринни часове. Някои от стачкуващите се пробваха да влязат в Народното събрание, имаше спор с полицията, в който десетки бяха ранени и от двете страни. Запалени бяха няколко полицейски транспортни средства, развалена бе комунална инфраструктура.
Гражданите на Нови Сад желаят оставката на шефа на полицията Владимир Ребич, министъра Небойша Стефанович, Милош Вучевич, кмета на Нови Сад и президента Вучич. " Искаме истината ", " Долу Вучич " и " Косово е сърцето на Сърбия " се чуваше на митинга.
Стотици поданици на Крагуевац се събраха пред градската община. Така, споделят те, оказват поддръжка на жителите на Белград и стачкуват против оповестяването на опцията за въвеждане на комендантски час, само че и поради оценката на управляващите, че жителите са отговорни за огромното разпространяване на ковид.
Гражданите недоволстваха против президента и желаеха оставката на държавното управление.
Редица жители на Ниш се събраха към 19 ч. пред постройката на общината със свирки и викове и блокираха придвижването по улица „ Никола Пашица “.
Вижте още:
Вучич отдръпва блокадата през уикенда
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР