Екип на проекта: Д-р Евгения Сорокина-Игова, д-р Радка Масларска, д-р

...
Екип на проекта: Д-р Евгения Сорокина-Игова, д-р Радка Масларска, д-р
Коментари Харесай

Късно проследяване на новородени с много ниско и екстремно ниско тегло

Екип на плана: Д-р Евгения Сорокина-Игова, доктор Радка Масларска, доктор Мария Калайджиева, доктор Вяра Константинова, доктор Слава Денева, доктор Светла Контилска, доктор Василена Александрова, доктор Жени Иванова, доктор Величка Чимева, доктор Антония Хаджипантелеева, доктор Весела Данкова, " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ".
5-8% от всички бременности приключват с прибързано раждане на деца под 1500 грама. Те биват дребни за гестационната възраст и/или с интраутеринна хипотрофия (плодът не може да доближи генетично детерминирания си потенциал). Те са рискова група с нараснала периодичност на неврологични, белодробни и ендокринни нарушавания. В името на тяхното пълноценно развиване и положително качество на живот е належащо основаването на протокол за късно следене от мултидисциплинарен екип. Приложението на протокола наблюдава ранните и късните затруднения в развиването на недоносените с доста ниско и рисково ниско тегло, което дава опция за предприемане на навременни и съответни ограничения за справяне с проблемите.

Екипът на Отделението по неонатология към " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда " организира ретроспективно изследване, обхващащо 236 новородени с тегло под 1500 г за интервала 1.01.2009 година - 1.07.2021 година, пролежали и лекувани в отделението. Анализирани са данните от историята на болестта, както и здравната документи от болничната осведомителна система. Целта на изследването е да се проследят перинатологичните проблеми и затруднения, както и последващото развиване на недоносени новородени деца с тегло при раждането под 1500 грама.

Най-високото равнище на подготвеност на Отделението по неонатология в " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда " дава опция за следене на рисковия пациент от момента на раждането, през полагането на интензивно лекуване в цялостен размер до неговото изписване и развиването му по-късно. Отделението основава и употребява ясно дефинирани протоколи, по които се организира както интензивното лекуване в границите на болничния престой, по този начин и късното следене след изписването на децата.
Реклама
С развиването на актуалната неонатология става допустимо все по-често развъждането и полагането на интензивни грижи за новородени с тегло под 1500 грама. Те са рискова група, изискваща интензивно лекуване в границите на престоя им в отделението и следващо следене на тяхното развиване в първите години от живота им. Протоколът, направен от отделението, който е прецизно спазван от екипа, включва ежемесечна консултация с неонатолог, който наблюдава развиването на антропометричните индикатори на децата, техните нервно-психическо развиване, двигателна интензивност, хранене и спомага за решение на зародилите проблеми. Поради постоянно провежданата дихателна реанимация при тези деца и съпътстващата незрялост на белия дроб се постанова до един месец след изписването детето да бъде съветвано с детски пулмолог и при потребност той да управлява домашното лекуване на дихателната патология. Също по този начин се предлага консултация с кардиолог един месец след изписването с оглед следенето на сърдечен статус и хемодинамика. От отделението предлагат консултация с двигателен терапевт при постигане на тегло на детето над 4 кг, с цел да се организира двигателна рехабилитация, която спомага за по-доброто развиване на недоносените деца.

Децата, родени дребни за гестационната възраст, постоянно са застрашени и от нарушавания в метаболизма и резервират наклонност за по-висок риск по отношение на връстниците си. Поради това неонатолозите предлагат консултация с детски ендокринолог в границите на възрастта сред шест месеца и една година. Отделението по неонатология е част от Национална скринингова стратегия за навременно разкриване и следене на доносени и недоносени деца, родени дребни за гестационната възраст. Още от началото на престоя на децата в отделението стартира тяхното следене от детски офталмолог за ранно диагностициране и при нужда се ползва лекуване на ретинопатия на недоносеността. При децата с нараснал риск от това заболяване следенето продължава и след изписването. След извършеното ретроспективно изследване и разбора на получените данни от отделението заключават, че спазването на ясно дефинирани протоколи води до намаление на тежката заболеваемост на тези деца отвън перинаталния интервал, което води до по-добро качество на живот и пълноценното им развиване.

Крайният резултат е, че се покачва преживяемостта при деца, родени с тегло под 1500 грама, с помощта на висококвалифицирания екип, надеждната инсталация за осъществяване на интензивна терапия и непрекъснатия надзор на положението на недоносените посредством централна мониторна система, осъществяване на наложителен ултразвуков скрининг и регулярен офталмологичен надзор. Ранно се диагностицират, наблюдават и управляват най-често срещаните болести при недоносените деца - бронхопулмонална дисплазия, ретинопатия на недоносеното, анемия на недоносеността, неврологични проблеми като детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, налагаща слагането на вентрикулоперинатонеален шънт. Намалява рискът от пораждане на ранни и късни затруднения. Екипът на отделението ще продължи да употребява тази добра процедура и да надгражда към този момент откритите протоколи.

Д-р Евгения Сорокина-Игова, Отделение по неонатология в " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ":
Реклама Полагаме всички грижи за недоносените деца
Профил: доктор Евгения Сорокина е приключила Медицинския университет - София, през 2010 година От 2011 година е част от екипа на " Болница Токуда ", от 2012 година специализира неонатология, а през 2016 година придобива компетентност. Преминала е квалификационни курсове по перинатална медицина (Париж), трансфонтанелна ехография (Imperial College of London) и интензивно лекуване. Участвала е в редица конгреси и конгреси в региона на неонатологията.
Колко бебета се раждат недоносени в България и с рисково ниско тегло?
5-15% от всички бременности приключват с прибързано раждане на деца с под 2500 грама тегло. Разделението съгласно тежестта е в няколко вида - ниско тегло при родилно тегло под 2500 г, с доста ниско тегло - под 1500 г, и рисково ниско тегло - под 1000 година
Как ги спасявате?
Недоносените деца са рискова група, изискваща интензивно лекуване в границите на престоя им в интензивно неонатологично поделение и следващо следене на тяхното развиване в първите години от живота им. Най-високото равнище на подготвеност на Отделението по неонатология в " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда " дава опция за следене на новородения рисков пациент от момента на раждането, през полагането на интензивно лекуване в цялостен размер до неговото изписване и следене на развиването му по-късно. Отделението сътвори и употребява ясно дефинирани протоколи, по които се организира както интензивното лекуване в рамите на болничния престой, по този начин и късното следене след изписването на децата. Разполагаме с качествена и модерна инсталация и висококвалифициран личен състав, което разрешава полагане на всички нужни интензивни грижи за най-малките в сходство с най-съвременните трендове и медицински практики в неонатологията.
Какви са заплахите пред тяхното развиване и по какъв метод ги проследявате?Най-често срещаните проблеми в тяхната послеродова акомодация са свързани с патология от страна на белия дроб, хемодинамика, хранене, нарушаване във функционалностите на всички органи и системи, които при тях са незрели и с незадоволителни обезщетителни благоприятни условия. Често се постанова осъществяване на сложно интензивно лекуване, което включва респираторно подкрепяне, инфузионно лекуване, лекуване на съпътстващите инфекции, хемостазеологични и електролитни нарушавания и така нататък Протоколът за късно следене на недоносените и след изписването им, направен от Отделението по неонатология в " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ", включва ежемесечна консултация с неонатолог до навършване на 1-годишна възраст, който Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Икономика Реклама
наблюдава развиването на антропометричните индикатори на децата, техните нервно-психическо развиване, двигателна интензивност, хранене и спомага за решение на зародилите проблеми. Поради спецификата на дълготрайните проблеми, съпътстващи тези деца, след привършване на болничния им престой се постанова прецизно следене от редица експерти, с които болничното заведение разполага и с които сме построили сложен метод и съдействие в името на качеството на живот на недоносените деца. Това са експерти по детска пулмология, детска кардиология, детска офталмология, детска ендокринология, детска неврология, детска нефрология, кинезитерапевти. Мултидисциплинарният метод в следенето на тези деца е ключът към техните по-добро качество на живот и пълноценно развиване.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР