Екип на ООН, който е бил на посещение в бунтовнически

...
Екип на ООН, който е бил на посещение в бунтовнически
Коментари Харесай

Екип на ООН беше обстрелван от правителствени войски в етиопския щат Тигре

Екип на Организация на обединените нации, който е бил на посещаване в размирен етиопски район Тигре, е бил обстрелван, откакто минал през два контролни поста, без да спре. Това заяви през вчерашния ден етиопското държавното управление и съобщи, че не се нуждае от "бавачка " за филантропичните интервенции в потърпевшите от война северни региони на страната, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В неделя чиновници на Организация на обединените нации по сигурността се опитваха да получат достъп до лагера за еритрейски бежанци Шимелба, когато против тях бе открит огън.
От 4 ноември федералната войска на етиопския министър-председател Абий Ахмед се бори в района с Народния фронт за избавление на Тигре и жертвите евентуално са хиляди, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на спешната работна група на етиопското държавно управление за Тигре Редван Хюсеин сподели пред публицисти, че екипът на Организация на обединените нации е минал с висока скорост през два контролни пункта към неразрешена зона. Преди да преминат през трети пост, по тях бе открита пукотевица и те бяха арестувани, уточни още той.

Говорител на Организация на обединените нации в Найроби не се отзова незабавно на настояването за коментар. Два дипломатически източника споделиха за Ройтерс, че екипът на международната организация е попаднал на униформени еритрейски бойци в лагера, въпреки че и Етиопия, и Еритрея отхвърлиха да е имало нахлуване през границата от еритрейски военни.

На територията на Тигре има четири лагера за еритрейски бежанци, в които живеят към 96 000 души. Много от тях са избягали в Етиопия, с цел да се спасят от наложителна военна работа.
Както заяви еритрейското радио "Ерена " ( "Наша Еритрея "), след началото на интервенцията на силите за национална защита на Етиопия на 4 ноември, част от хората в лагерите са избягали в Судан.

На 2 декември държавното управление на Етиопия и Организация на обединените нации подписаха съглашение за безконтролен достъп на филантропични организации до етиопския щат Тигре. Така беше основана опция за оказване на първа помощ на нуждаещите се поданици на Тигре след края на военната интервенция. Бойната фаза на интервенцията приключи след 24 дни, след завладяването на Мекеле и връщането на контрола на Адис Абеба над всички огромни градове и стратегически обекти в Тигре.

На 28 ноември етиопският министър председател Ахмед разгласи завършек на военната интервенция и сподели, че в този момент на дневен ред е възобновяване на разрушените обекти, връщане на бежанците и определяне на естествени условия на живот в Тигре. Ахмед прикани приятелите на Етиопия да вземат участие във възобновяване и да оказват филантропична помощ на локалните поданици.

Говорителят на висшия комисариат за бежанците на Организация на обединените нации Бабар Балох сподели през вчерашния ден в Женева, че съжалява, че Организация на обединените нации още не е получила достъп до Тигре и посочи, че филантропичната обстановка там става все по-критична.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР