Екип на Международната федерация по гребане (FISA) извърши последна инспекция

...
Екип на Международната федерация по гребане (FISA) извърши последна инспекция
Коментари Харесай

Пловдив е готов за Световното по гребане, първата копка на втория канал в присъствието на Бах

Екип на Международната федерация по гребане (FISA) извърши последна ревизия в Пловдив преди Световното състезание по гребане за мъже и дами (8- 16 септември 2018 г.).

Представителите на Световната централа установяваха, че градът и гребният канал са подготвени за най-голямото съревнование, в което се чака да вземат присъединяване близо 2400 състезатели, треньори и щабове, половината от които към този момент са подали своите поръчки. Окончателните сформира на тимовете, в това число и на българския, ще станат ясни след края на идното Европейско състезание за мъже и дами от 2 до 5 август в Глазгоу (Шотландия). Изчисленият от сходни събития стопански резултат за градовете домакини се равнява на към 10 милиона $.

" В Пловдив ще дойдат доста състезатели от целия свят и би трябвало да сме уверени, че всички ще имат положителни условия за тренировки, надпревари и възобновяване. За първи път ще вземат участие параспортисти, за които ще се наложат спомагателни грижи. Това са съществени логистични задания, само че ние познаваме сполучливия доскорошен опит на организационния комитет, видяхме напъните, които се поставят за настоящето състезание и към този момент сме уверени, че то ще бъде доста сполучливо ", съобщи Камерън Алън, управител на FISA.

Председателят на Организационния комитет на шампионата Иван Попов благодари на инспекторите от FISA за положителната взаимна работа.

 Вирус изтеза националите преди Световното по гребане в Пловдив
Вирус изтеза националите преди Световното по гребане в Пловдив

Без втори гребен канал, Пловдив остава отвън календара на Международните федерации по кану-каяк и гребане

" От 18 години Пловдив мечтае за това суперсъстезание. Не виждам аргументи да не получим още веднъж най-висока оценка за работата си. Уверен съм, че отново ще имаме и отлични спортни резултати на най-бързата вода в света - тази на гребния канал в Пловдив ", сподели Попов.

Свои условия за работа са декларирали при акредитацията си телевизионните екипи на Военновъздушни сили, ARD, ZDF, Eurosport и Българска национална телевизия. За първи път над гребния канал ще лети и ще предава ефирен сигнал от надпреварата дронът на Световната федерация по гребане.

" За нас отразяването на Световното състезание по гребане ще бъде опция да покажем Пловдив на необятната телевизионна публика и да промотираме, че през 2019 година ставаме европейска столица на културата. Ще се възползваме от визитата на президента на МОК Томас Бах, с цел да създадем алегорична първа копка на втория гребен канал. Новото оборудване ще е с повърхност 105 декара, ще бъдат залесени над 650 декара нова гора и бъде издигнато над 35 декара изкуствено езеро с гнезда за птици. Планира се построяването да стартира през 2019 година и да завърши през 2020 година ", съобщи заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

На идното Световно състезание по гребане за мъже и дами ще бъдат тествани за първи път няколко нововъведения: автоматизирана стартова система, забележима крайна линия посредством българската разработка buble line (мехурчеста линия).

 Снимка 371388

" Преди надпреварата два тима - австралийският и новозеландският, ще създадат две тренировки в коридори с широчина 12 метра - с 0,5 метра по-тесни от досегашните. Тези проби са по молба на FISA. Целта е състезателите да преценяват дали това затруднява гребането им. Ако пробата е сполучлив, по-тесните коридори могат да бъдат употребявани при идното създаване на новия гребен канал в Копенхаген ", сподели Светла Оцетова, механически шеф на FISA. Тя заяви също, че в Пловдив след Световното състезание по гребане ще се организира годишният конгрес на FISA, на който ще бъдат издигнати и определени нови членове - в съвета на организацията и в обособените комисии.

България ще бъде показана на Световното състезание по гребане за мъже и дами в Пловдив от 4 лодки. Това съобщи Атанас Димитров, член на УС на Българската федерация по гребане. " Точният състав на тима ще зависи в огромна степен от представянето на българските гребци на идното европейско състезание по гребане. След бронзовите медали на Борис Йотов и Десислава Георгиева на скиф от Европейското състезание за младежи до 23 години, имаме куража да чакаме чудесно състезание при мъжете и дамите ", заключи Атанас Димитров.

 Президентът на МОК Томас Бах идва на Световното по гребане в Пловдив
Президентът на МОК Томас Бах идва на Световното по гребане в Пловдив

Организацията на Мондиала върви на цялостни обороти
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР