Екип на "Жан Моне" Център за високи постижения към катедра

...
Екип на "Жан Моне" Център за високи постижения към катедра
Коментари Харесай

Истината за резултата от работата на българското председателство на Съвета на ЕС - една година по-късно

Екип на "Жан Моне " Център за високи достижения към катедра "Европеистика " на Софийския университет ще показани резултатите от оценка на българското ротационно председателство.

Мястото е Българска телеграфна агенция, а участници в събитието са: проф. Ингрид Шикова, проф. Г. Димитров, доцент М. Велева и Д. Цанкова.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше в интервала сред януари и юни 2018 година. То бе първото ни, откогато сме членове на Европейския съюз. Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 бе Лиляна Павлова.

Съветът на Европейски Съюз е един от основите органи в съюза и съставлява държавните управления на страните членки. В него се събират националните министри на всички страни от общността и задачата им е да одобряват закони и да координират политики. Съветът договаря и приема законодателни актове дружно с Европейския парламент. Годишно той утвърждава приблизително към 200 регламента, 50 наставления, 50 решения. Освен това Съветът дефинира и извършва външната политика на Евросъюза съгласно насоките, дадени от Европейския съвет.
Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Преди нас беше Естония, а след нас застъпи Австрия. Заедно с тях България образува така наречен тройка, като задачата на този формат е да има повече последователност в политиките.

Всяка страна, председателство на Съвета на Европейския съюз, дефинира няколко тематики, които счита за значими и към които до момента в който е ръководител желае да насочи вниманието в Европейския съюз. България неведнъж уточни като един от основните си цели европейската вероятност на Западните Балкани и съобщи, че ще се пробва посредством инфраструктурни планове и начинания като поевтиняването на роуминга да сближи страните от района с останалата част от Европа.

Други цели в програмата на българското председателство са бъдещето на Европа и младежите, сигурност и непоклатимост в мощна и единна Европа, цифрова стопанска система и умения на бъдещето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР