Екип на Европейски център за транспортни политики посети участъка от

...
Екип на Европейски център за транспортни политики посети участъка от
Коментари Харесай

Проверка след катастрофа: Пътната геометрия при с. Микре не е променяна от миналия век

Екип на " Европейски център за транспортни политики " посети сектора от пътя, където край Микре.

При инспекцията е било открито, че пътят не е с променяна геометрия от 1985 година Било е установено, че в сектора от пътя има продължителен проблем с неподдържането на растителността . В интервала сред 2003 година и 2021 година е видно, че растителността не е била поддържана и тя фрапантно се е нараснала. От сателитните изображения, както и при извършената инспекция на място се откри, че наоколо до зоната на случая, съвсем на средата на дългата права, където е позволено изпреварването, има разполагаем селскостопански път . Този път излиза по средата на сектора. Той не е обозначен по никакъв метод, нито от него и към него е обезпечена видимост. Пътят е там още от 1985 година Същият даже попада като подобен в Кадастрално-административната осведомителна система (КАИС).

В началото на сектора от пътя, където е позволено изпреварването, от Източната страна в посока към Варна има кръстовище за влизане към с. Микре. Завоят наляво към това кръстовище в посоката от Варна към София е неразрешен посредством пътен знак В22. Задължение на стопанина на пътя е при скорост от 90 км/ч видимостта към знака да е най-малко 150 м .

Съществен проблем при сходни пътни произшествия остава и това, че не всички елементи от колите взели участие в пътния случай биват прибирани от органите на Министерство на вътрешните работи. Често пъти значими доказателства (в случая предна броня) се изоставят край пътя и стоят с години там, прецизират от Европейски център за транспортни политики.
 Отсечката при с. Микре или пътят на гибелта, при който е най-възможно да загинеш
Отсечката при с. Микре или пътят на гибелта, при който е най-възможно да загинеш

За интервала от 2017-2021 година там са починали минимум 18 души

Препоръки:
- Повишаването на контрола на скоростта в сектора от с. Български извор до с. Малиново е една от опциите за понижаване на сходни пътни произшествия. Вариант за надзор на скоростта е да бъдат употребявани камерите на националното ТОЛ ръководство за премерване на междинната скорост в отсечката; - Подобни селскостопански пътища , които излизат на Републиканската пътна мрежа, са голям брой. Това са евентуални точки с централизация на пътно транспортни катастрофи. Някои от тях са обозначени, само че повече по-често въобще не са. Системата за отдалечено наблюдаване и разбор и оценка на риска от пътно-транспортни катастрофи е най-бързият и сполучлив способ за идентифицирането на сходни проблеми точки. Чрез системата могат да се предложат и ограничения за обезопасяването им, незабавно след идентифицирането им. - В обсега на пътя се предлага да се забрани изпреварването заради съществуването на селскостопански път по средата, където има възможност заради навлизането на селскостопански машини и неналичието на видимост да възникне ново ПТП.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР