Екип на ЕРП Север организира спасяването на щъркел, оплетен във

...
Екип на ЕРП Север организира спасяването на щъркел, оплетен във
Коментари Харесай

ЕРП Север спаси бедстващ щъркел в района на шуменското село Тръница

 Екип на ЕРП Север провежда спасяването на щъркел, впримчен във въже, висящо от гнездо в рискова непосредственост до проводниците от електроразпределителната мрежа на шуменското с. Тръница. Въжето е било употребявано от птицата при построяването на гнездото. Сигналът за бедстващия щъркел е подаден от Регионална инспекция за опазване на околната среда в община Нови пазар.

Спасителната акция се организира от експерти на сдружението благодарение на автовишка за работа на височина и при прецизно съблюдаване на разпоредбите за сигурност. Навременната реакция на екипа предотврати възможното попадане на птицата напрегнат и причиняването на пострадвания по крайниците й.

Приоритет в активността електроразпределение на ЕРП Север е опазването на живота и здравето на хората и животните. Всяка година, преди прелетния сезон на птиците, сдружението реализира планове в Североизточна България за инсталиране на прицезащитни устройства, птицебрани и защитни платформи за гнезда, които защищават пернатите от допир с проводниците. Въпреки това, по време на дейния сезон на гнездене и развъждане на потомство се случва птиците да изпаднат в заплаха в обсега на оборудванията от електроразпределителната мрежа. В такива случаи ЕРП Север се отзовава на сигнали за бедстващи пернати, подавани от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Дружеството за отбрана на птиците, общински представители и локални поданици.

Електроразпределителната компания моли към жителите за зоркост, нерешителност и наложително съблюдаване на разпоредбите за сигурност, когато правят действия или се намират наоколо до въздушните електропроводни линии. Денонощният телефон за връзка и сигнали към ЕРП Север е 0700 161 61.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР