> Екип на дирекция Инспекция по труда Благоевград беше изпратен

...
> Екип на дирекция Инспекция по труда Благоевград беше изпратен
Коментари Харесай

Инспекция по труда помогна на шивачки да получат забавени заплати

 > Екип на дирекция " Инспекция по труда " Благоевград беше изпратен с овации през вчерашния ден, 18.03.2020 година, от служащи в шивашки завод в Сандански, откакто с помощта на инспекторите те получиха дължими хонорари. Днес пък им бяха връчени и всички документи, свързани с преустановяване на трудовото им правно отношение. Служителите на Инспекцията по труда останаха при служащите повече от 3 часа, в които разясняваха на гръцкия шеф отговорностите му по Кодекса на труда в основаната обстановка.

В резултат на диалозите служащите получиха незабавно дължимите си хонорари за направените дни през месец март. Инспекцията по труда благодари на някогашната счетоводителка на компанията, която след извършени диалози пое ангажимент да изготви заповедите за преустановяване на трудовите правни отношения и да оформи трудовите книжки на работещите. Това им дава опция да се възползват от осигурителните си права. Контролните органи на Агенцията ще продължат да наблюдават случая и при нужда да подхващат ограничения в границите на своята подготвеност, с цел да бъдат обезпечени в цялостна степен правата на служащите.

В петък служащите в цеха били предизвестени от работодателя си, че поради усложнената конюнктура около ковид предприятието приключва активност. Вчера обаче те разбрали, че притежателят изнася машините от цеха. Притеснени, че той може да напусне страната без да уреди взаимоотношенията си с тях, те се събрали там. След като не получили сигурни гаранции, че ще им бъдат направени документите за преустановяване на трудовите контракти и ще им бъдат изплатени възнагражденията, служащите алармирали в Инспекцията по труда.

Предвид упованията от ден на ден работодатели да изпаднат в затруднено състояние, ИА ГИТ моли към тях да бъдат правилни към служащите и чиновниците си и да приключват трудовите им контракти в сходство с Кодекса на труда, с цел да могат те да се възползват от правото си на компенсации.

Инспекцията по труда интензивно се включва и в инспекциите на работодатели за надзор по осъществяване на ограниченията, свързани с ограничение и попречване разпространяването на ковид. Работодателите следва да преоценят оценката на риска по отношение на нововъзникналия риск и да набележат ограничения за минимизирането му съгласно предписанията на здравните органи. Спазването на разпоредбите за сигурност пази освен служащите, само че и самия бизнес, защото при демонстрация на болестта в едно предприятието разпоредбите постановат всички контактни лица да бъдат сложени под карантина, което на процедура ще остави работодателите без работна ръка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР