Екип на bTV си купи кръв, докато от Българският червен

...
Екип на bTV си купи кръв, докато от Българският червен
Коментари Харесай

300 лева за кръв на черния пазар

Екип на bTV си купи кръв, до момента в който от Българският червен кръст регистрират внезапен спад на искащите да подаряват. От организацията са предложили незабавни промени в закона, които да доведат до решение на казуса.

Продавачите на кръв пред Кръвния център в София работят от години, възползвайки се от нещастието на нуждаещите се. Организаторът се показва като Сашо. И даже ни дава визитка, в случай че в бъдеще имаме потребност от неговите услуги.

Сашо ни води продавач и за минути към този момент имаме жизненоважната записка. След малко спорене сме свалили цената до 100 лв..

Над 40 такива бележки са трябвали на Георги, с цел да избави собствен другар, потърпевш при злополука с мотор. Кампанията за непринудено даряване не дава бърз резултат и се постанова да заплаща.

„ Трябваше да осигурим кръв по най-бързия метод. Ние започнахме да го вършим с апели във „ Фейсбук”. За да намерим трябваше към този момент да обявим възнаграждение. Предлагаха от 100 до 300 лева,” изяснява Георги Георгиев.

Българският червен кръст предлага незаконната търговия да се санкционира с до 1000 лв. санкция. А с цел да се пресече грозната далавера, лечебните заведения да не изискват от околните на незабавни пациенти да дарят кръв.

В същото време за последните три години кръводарителите у нас понижават с над 4 хиляди.

„ Много ясно да бъде разпределението на тази сума - за кого какво се заплаща, тъй като в действителност кръводарителят получава една подкрепителна напитка и някаква храна към нея, която обаче не е на тази стойност”, съобщи доктор Надежда Тодоровска от БЧК.

Предложенията за законови промени са изпратени преди няколко месеца на Министерството на здравеопазването. За bTV от там обявиха, че концепциите занапред ще бъдат разисквани от специалисти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР