Екатерина Захариева Съветът на ЕС по общи въпроси ще обсъди

...
Екатерина Захариева Съветът на ЕС по общи въпроси ще обсъди
Коментари Харесай

ЕС очаква скоро да приключи с оценката за върховенството на закона в Полша


Екатерина Захариева

Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси ще разиска още веднъж през юни въпроса за използването по отношение на Полша на член 7 от контракта за Европейския съюз. Това заяви на конференция вицепремиерът Екатерина Захариева, която ръководи днешното съвещание на Съвета, съобщи Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Захариева добави, че Европейски Съюз предизвиква разговора сред Европейската комисия и Варшава и изрази вяра след месец новините да бъдат позитивни.

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс посочи, че към този момент всички благоприятни условия остават открити - от това подхванатата процедура да продължи, до решение тя да бъде прекъсната.

Ако продължи, процедурата ще изисква Полша да показа мнението си пред Съвета на Европейски Съюз. По силата на член 7 Варшава може да бъде лишена от право на глас при разискването на решенията на Европейски Съюз.

Има прочут прогрес в договарянията с Варшава, само че тези договаряния не може да не престават постоянно, разяснява Тимерманс. По неговите думи към този момент Европейска комисия не може да каже, че трайната опасност за върховенството на закона в Полша е отпаднала. Скоро ще бъде време за равносметка, добави той.

Вицепремиерът Захариева заяви, че през днешния ден министрите от Европейски Съюз са разискали също предлагането на Европейска комисия за бъдещия бюджет на Европейски Съюз. По нейните думи на съвещанието са прозвучали най-различни оценки. Общо е било мнението, че въпросът за бюджета не е счетоводен, а е обвързван с бъдещето на Европейски Съюз и провокациите, пред които Европа е изправена. Захариева изрази упованието на Европейския съвет през юни да бъдат контрактувани периодите за разглеждане на общностния бюджет до 2027 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР