Екатерина Захариева прие турския си колега Мевлют Чавушоглу на първо

...
Екатерина Захариева прие турския си колега Мевлют Чавушоглу на първо
Коментари Харесай

Чавушоглу към Захариева: Сътрудничеството на България и Турция е за пример

Екатерина Захариева одобри турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу на първо публично посещаване в България.

Основните тематики, които двамата разискаха, бяха задълбочаването на съдействието сред България и Турция в региона на енергетиката и търговията, сигурността и битката с тероризма, обстановката в Близкия Изток и Северна Африка, както и настоящи въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

" Между нашите две страни съществува другарство и стабилно съдействие. Това партньорство и другарство непрекъснато се уголемява. То се основава на правилата на добросъседство, доверие и взаимно почитание. Турция е наш комшия, съдружник в НАТО и доста значим сътрудник в битката с противозаконната миграция, с тероризма и радикализацията ", съобщи на срещата Захариева.

Двамата министри акцентираха отличния разговор на високо ниво като причина за осъществяване на капацитета сред двете страни. Беше контрактувано провеждането на междуправителствено съвещание, като преди този момент се състои и съвещание на смесената комисия за икономическо съдействие.
 Борисов и Чавушоглу затвърждават положителните връзки сред България и Турция
Борисов и Чавушоглу затвърждават положителните връзки сред България и Турция

Премиерът се срещна с турския външен министър

Захариева акцентира положителните стопански връзки сред България и Турция, като означи непрекъснатото повишаване на стокообмена. За 2018 година той е над 4 милиарда евро, а по първични данни за 2019 година отбелязва растеж от 11%.

Външният ни министър посочи нуждата от разширение на съществуващите ГКПП-та, защото интензивните търговски връзки основават и натоварен трафик. По отношение на транспортните връзки Чавушоглу заяви, че през юни се открива пътническа морска линия сред Бургас и Истанбул.

Беше маркирано и положителното съдействие в региона на туризма. Двамата министри разискаха и концепцията на ръководителя на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов България и Турция дружно да предложат Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул да бъде включена в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Друг акцент беше партньорството ни в региона на енергетиката. Захариева означи, че посредством построяването на " Балкански поток " съдействието сред двете страни ще се ускори .

По нейни думи Турция е значима за диверсификацията на източниците на газ, защото е част от Южния газов кулоар, а нашата страна е директно обвързвана с неговото развиване с плана за интерконектор сред Гърция и България.

Двамата министри разискаха и приноса на Турция в битката с миграцията. Българският вицепремиер акцентира, че за България използването на взаимното изказване сред Европейски Съюз и Турция от 18 март 2016 година е основно за преодоляването на мигрантския поток към Европейския съюз.

България не е просто комшия за Турция - тя е другарска страна и нашето съдействие служи за образец в района , съобщи Мевлют Чавушоглу и добави, че когато двете страни работят дружно, може да преодолеят всевъзможни тествания, както се случва при битката с незаконната миграция.

Той посочи отличното съдействие сред двете страни и изрази вяра стокообменът да доближи 10 милиарда евро.

Според турския външен министър в региона на енергетиката България и Турция могат да се трансфорат в център на енергийна сигурност. Той благодари за поддръжката на България във връзка с договарянията с Турция по разширението на Европейски Съюз.

Относно обстановката в Близкия изток и Северна Африка двамата се съгласиха, че би трябвало да стартира политически разговор и в Сирия, и в Либия . Министър Захариева изрази вяра, че постигнатите договорености в границите на Берлинската конференция ще бъдат изпълнявани от всички страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР