Екатерина Стратиева е български автомобилен състезател, европейски рали шампион (категория

...
Екатерина Стратиева е български автомобилен състезател, европейски рали шампион (категория
Коментари Харесай

Две дървета за всеки рециклиран стартер или алтернатор? Бих се включила

Екатерина Стратиева е български авто играч, европейски рали първенец (категория жени) през 2014, 2015 и 2019 година, първенец за България 2021 година в дисциплината рали-спринт в предно предаване, клас RC4, и лице на акцията 2021/22 година

- Екатерина, авто играч си повече от 15 години. Спомняш ли си първия път, в който се качи на спортна кола?

- Никога няма да го не помни. Това беше една нова страница от живота ми. Тогава въобще не съм си и представяла, че ще се изтъркалят толкоз доста години в автомобилния спорт и ще мина през толкоз доста страсти, обстановки, спадове и върхове. Сега, като връщам лентата обратно, виждам какъв брой щастлива би трябвало да бъда от историята, която оставих след мен.

- Печелила си доста награди, в това число и европейски рали първенец за 2014, 2015 и 2019 година Какво си сподели, когато завоюва първата и очакваше ли бъдещите?

- Първите ми победи бяха в националното състезание по планинско нанагорнище през 2006 и 2007 година Тогава не имах вяра какво съм постигнала. В този интервал започнах работа със състезателен психолог и тя ми оказа помощ да допускам в себа си и в това, че моите триумфи не са случайност и шанс, а заслуга след труда, който поставям, с цел да се стигне до крайния резултат, след лишенията и желанието за победа. Когато завоювах първата купа, си споделих, че е доста значимо да я затвърдя, тъй като и по този метод се потвърждава, че не е случайност. Интересно, е че имам няколкогодишна пауза преди третата и сега, в който се пробвах да приема, че моята книга в този спорт свършва, се появи възможна опция за връщане към европейската сцена. Тогава си споделих, че в случай че съумея да отида на старта в Чехия, ще направя целия шампионат до края и ще донеса трета купа в България. Хората ме гледаха необичайно и се усмихваха невярвайки, само че моят отговор беше: " Мечтите са с цел да се сбъдват! А казвайки на глас защо мечтаеш, се ангажираш и да го изпълниш ". Така, в доста тежки условия, в края на есента 2019 година завоювах и третата купа. Много огромен миг, който постоянно ще помня.

- Кое е бъдещото съревнование, което очакваш с неспокойствие, и би желала да спечелиш?

- Всеки един старт чакам с неспокойствие. В днешни дни е доста мъчно да планираш и да може да отидеш и да стартираш. Затова първата победа е да мога да застана на старта, втората е да стигна до финала, а най-голямата победа е да знам, че съм дала всичко от себе си и представянето ни е било на равнище. Не постоянно, когато не си на стълбичката, значи, че не си победител!

Нашата цел за идния сезон е да закупим нов автомобил от по-висок клас. Това ще е първата победа:) След това ще стартираме и да планираме. Любимо съревнование, на което желая да отида и да дам всичко от себе си, е Рали Азорски острови. Поради проблемите с COVID-19 последните две години се постанова да се отсрочи присъединяване. Дано в този момент, през 2022-ра, то да стане действително!

 фотография: Bosch

- Партньорството сред състезателя и навигатора е нещо особено. Как откри своя?

- Навигаторът е доста значим фактор. Едно от главните неща е да може непрекъснато да сме в синхрон и темп. В годините съм била с много навигатори. Двете европейски трофеи завоювах с дами навигаторки. Това беше и моя детска фантазия - да сме напълно дамски екипаж. Най-хубавите и мощни години ми бяха с румънката Кармен. Била съм също един сезон с унгарка Юлиана, също и италианка, само че там салдото липсваше и имах няколко следващи произшествия, завършващи на таван.С Георги нещата се случиха инцидентно, дори бих споделила първоначално просто за нас си. Той е и мой навигатор:) в живота и един ден взехме решение да опитаме. Така се случиха нещата, че дръзвам да настоявам, че сега е един от много опитните навигатори в България, и всичко това в резултат на обстоятелството, че над 80% от надпреварите ни са отвън България. На такива условия най-добре се учиш.

- Спортът ти е разрешил да обиколиш света. Каква е разликата сред играч в България и подобен от чужбина?

- Да, в действителност. Стартирала съм в над 20 разнообразни страни и имам повече от 70 старта на интернационален терен. Там е мястото, където трупаш опит, израстваш и се сблъскваш с действителността и същинския спорт. Тук караш наизуст и конкуренцията ти е минимална, а там имаш право единствено на две минавания. Конкуренцията е стигала до 80 автомобила предно предаване и над 40 в класа ми. Така се сблъскваш с действителността и си сверяваш часовника, както се споделя. За страдание в България нещата не наподобяват по никакъв начин добре и с всяка последваща година от ден на ден и повече замират. Реално, след 2010-2011 година, спортът стартира да слиза надолу. Това беше и една от аргументите, заради която потърсих метод по какъв начин да изляза отвън страната и да се развия в спорта.

През 2021 година се върнах тук и с Георги имахме няколко участия. Това беше и моментът, в който целият този насъбран опит през годините влезе в приложимост. В тежки условия нещата се случваха с огромна лекост при нас, до момента в който при сътрудниците беше по-трудно...

- Ти си публично лице на BOSCH, като неотдавна стана представител на тяхната стратегия за актуализирани стартери и алтернатори eXchange. Разкажи ни повече - по какъв начин стана това?

- Да, безпределно съм щастлива и горда от нашето партньорство. е световноизвестна компания с огромна история.За мен е чест, че повярваха в нас и ни се довериха за втора поредна година.

Ами... Не знам дали би трябвало по този начин да го кажа, само че това беше изненада за мен. Когато снимахме клипа, разбрах защо става въпрос. Знаех, че има да се снима нещо, само че тематиката ми беше убягнала. Само желая да вметна, че когато отворих очи и видях борчето, голяма усмивка засия на лицето ми. Изненадата беше огромна.... А това е и нещото, което природата прави за нас:) Зарежда ни.

- Подкрепяш ли зелени дела и за какво?

- Разбира се, че поддържам. Това е здраве, успокоение, хубост... Зеленината и природата ни успокояват и зареждат. Това е силата, която храни организма ни. Аз пребивавам на Витоша и няма нищо по-хубаво от това сутринта да отвориш очи и да видиш по какъв начин катеричките се гонят по клоните, да може надълбоко да поемеш въздух и да усетиш мириса на боровите клончета и шишарки. Това е едно благосъстояние, което, за жалост, не всички правят оценка. Ние не обръщаме доста внимание и неведнъж погубваме природата, само че е хубаво, когато има такива начинания и се опитваме да дадем нещо като рестарт или прераждане.

- Какво мислиш за самодейността на BOSCH - да засадят две дървета за всяка закупена актуализирана част?

- Това е отлично. С наслаждение бих се присъединила в засаждането. През 2021 година използвах рециклирани елементи за автомобила ми и в този момент, през 2022 година, може би е ред да оказа помощ и със засаждането:)

- А за обновяването на автомобилни елементи?

- Както споделих, е компания с история и надлежно потвърдено качество. След като една част е актуализирана от тях, със съответните гаранции, аз не виждам проблем да се доверим и използваме.

- Важно ли е автомобилът да е в синхрон с околната среда?

- О, да, несъмнено! Ако не беше значимо, нямаше да се измислят и създават от ден на ден електрически автомобили. Даже и при нас в спорта се работи над това всичко да е зелено. От 2021 година към този момент има напълно електрически спортни коли, а през 2022-ра в Световния рали шампионат WRC колите ще са хибриди и в преходите ще се движат напълно на ток.

- За свършек - разкажи ни кое е най-голямото предизвикателство пред теб.

- В днешно време се оказва, че целият живот е едно огромно предизвикателство, само че... най-важното е да се запазим да сме положителни хора. Няма никакъв смисъл от злоба, завист, интриги и надменност. Нека бъдем здрави и когато някой има потребност, да му подадем ръка.

* наличие на BОSCH
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР