Екатерина Стоянова е основател на Kids in Tech - мултидисциплинарна

...
Екатерина Стоянова е основател на Kids in Tech - мултидисциплинарна
Коментари Харесай

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Екатерина Стоянова е създател на Kids in Tech - мултидисциплинарна стратегия, която сплотява силите на потвърдено ефикасни просветителни организации в разнообразни сфери, за да потърси гения, ползите и мощните страни на всяко дете и да подтиква развиването му в тъкмо тези области.

Ориентирана към новите технологии, спорта и уменията на бъдещето, програмата приготвя любопитни, изобретателни и здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към провокациите на бързо развиващия се свят.

Две млади учителки основават успореден свят за децата в лечебните заведения

Екатерина е участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година, дружно с още 12 започващи обществени бизнесмени, които са намерили решение на проблеми на децата в България.

Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна стратегия, която предлага профилирани безвъзмездни образования и самостоятелни съвещания. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава опция на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес проект преди да продължат напред в състезанието.

Още от дребна, когато я питат каква желае да стане като порасне, отговорите на Екатерина не се вписват в визиите на възрастните за типични специалности: тя мечтае да вземем за пример да е майка или пък да събере задоволително захар от пакетчета, с цел да основе лична захарна фабрика.

Днес Екатерина резервира този подтик в себе си – да излиза отвън откритите граници, да измисля нови неща. Така инцидентно потегля по стъпките на общественото предприемачество, като в границите на три години основава две организации, които се борят за идея, само че в това време имат и бизнес модел, който им оказва помощ да се самоиздържат и разрастват.

През 2014 година на конгрес на “Обединени хрумвания за България” Екатерина се среща с бъдещите си сътрудници и дружно измислят Таратанци – способ, който оказва помощ на хората да учат национални танци, следвайки танцов пъзел със стъпки. Освен пъзела екипът основава нови фолклорни игри, събития и спомагателни брандирани артикули.

Тригодишно дете със Синдром на Даун към този момент брои до 10

Ани Салич: Ние сме огромни длъжници към децата ни

В началото на 2017 година, още веднъж инцидентно, Екатерина и още петима запалянковци се събират с желанието да провеждат неангажиращо еднодневно събитие за деца, което да сплотява нови технологии, спорт и изкуство. Те нямат желание да вършат освен това от един занимателен ден за децата, само че този ден се оказва толкоз сполучлив, че те виждат смисъл в продължаването на самодейността: децата си потеглят доста въодушевени, родителите им благодарят и разпитват по кое време могат да запишат децата си за идващото събитие. Екипът стартира да мисли по какъв начин да усъвършенства и развие събитието и по този начин се ражда концепцията за Kids in Tech.

Kids in Tech служи като платформа за всички новаторски просветителни стратегии за деца. Част от тяхната мрежа от сътрудници са и други организации, взели участие в Акселератора на ПРОМЯНАТА като Забавната математика и Mind Hub. Комбинирайки разнообразни подходи и игри дружно със спорт и изкуство в една цялостна стратегия, Kids in Tech разрешава на децата по-лесно да схванат какво най-вече ги притегля и по-късно да се развиват в съответната област.

Мултидисциплинарна стратегия на Kids in Tech през днешния ден дава опция на децата да минават през разнообразни софтуерни станции, да програмират роботи, да вършат къщи от картон, да основават виртуални светове и интерактивни анимации.

Те непрекъснато са в придвижване, споделят между тях, работят в екипи, с цел да разискват дилемите. Същевременно се срещат с нови другари, спортуват и учат български хора посредством танцовия пъзел на „ Таратанци ". Целта е децата да учат отвън класните стаи, в среда, оптимално близка до действителния им живот.

Следващият план на Kids in Tech ще се споделя “Кола на бъдещето”. Той ще показа на децата бъдещето в автомобилния свят, след което те сами ще си създадат техни 3D модели на футуристични коли.

Екатерина и екипът й желаят Kids in Tech да е опция на остарелите способи на образование в доста български учебни заведения, където децата научават огромни количества информация, само че не се обръща внимание на това по какъв начин да учат, по какъв начин да мислят и по какъв начин да ползват научената информация.

Kids in Tech цели да провокира децата сами да доближат до свои заключения, да ги стимулира да вземат участие интензивно в нещо, което им е забавно, с цел да запомнят по-лесно значимите неща. В центъра на техния метод са самите деца, тяхното любознание и ползи.

Въпреки това, работата им не постоянно е лесна. Понякога има деца с по-особени характери, които не се вписват в групата с лекост. С тях те споделят доста деликатно, търсейки най-правилните думи и метод.

Удовлетворението е двойно по-голямо, когато на края на деня тези деца кажат „ давам обещание да се забележим отново “ и „ благодаря за търпението “. Това оказва помощ на екипа, след интензивна работа всеки ден, да се прибират доста заредени с чистотата на детската сила и насладата от това, че работата им денем е имала смисъл.

Kids in Tech е платена стратегия, само че екипът обезпечава стипендии за деца с интерес и гений да работят с роботи и компютри, чиито фамилии нямат опция да заплатят таксата. Благодарността на родителите, че имат опция да включат децата си сходни образования, както и въодушевлението и насладата на децата от прекарването, са това, което в допълнение стимулира екипа на Kids in Tech да продължава. Мечтаят да развият до толкоз организацията, че след две години да имат опция да оферират повече стипендии за едногодишно образование по техните стратегии.

За Екатерина огромната Промяна в обществото, за което тя мечтае, потегля от образованието. Ето за какво посредством Kids in Tech тя работи за построяването на ефикасна просветителна система в България, която да приготвя конкурентоспособни и горди български деца. Според нея Промяна може да се реализира елементарно - единственото изискване е повече хора да повярват, че е допустима и да се посветят на това да я реализиран.

Екатерина се дефинира като човек, който има вяра в положителното, стреми се към него и съзнателно подхваща дейности, с цел да го реализира. Такива съгласно нея са и обществените бизнесмени и това й дава съображение да сложи себе си измежду техните редици. То й дава и мотивация да кандидатства за състезанието ПРОМЯНАТА през 2017 година Вярва, че това е точната опция за развиване на Kids in Tech. Тя сполучливо минава през първите четири стадия на селекция, с цел да стане едни от 13-те обществени бизнесмени, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Споделя, че той й дава разнообразни гледни точки, нова вероятност и опция да срещне съидейници и още повече поддръжка.

В Акселератора Екатерина ще премине през общо 8 образования доникъде на ноември. Обученията ще я приготвят да се яви на изявление с специалисти от България и Швеция, които ще дефинират кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска поддръжка, образования и достъп до интернационалната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката още веднъж ще има късмет да гласоподава за своя любимец измежду петимата финалисти през януари 2018 година

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР