ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед

...
ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед
Коментари Харесай

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица

Европейска комисия ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, като по този начин ще анулира едностранните забрани и ограничавания, наложени от страните, пострадали от украинския безмитен импорт на зърно и други артикули.

Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до държавните управления на петте страни от Централна и Източна Европа с оферти за разрешаване на казуса с несъразмерния импорт на зърно от Украйна, заяви Полското радио, представено от Българска телеграфна агенция. Информацията бе доказана и от говорителката на Европейска комисия Дана Спинант.

Писмото е било изпратено до петте страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, чиито водачи приканиха в края на март за незабавни дейности.

Европейска комисия ще се възползва от изключителни пълномощия, с цел да наложи възбрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на равнище Европейски Съюз ще размени едностранните забрани за импорт, признати от Полша, Унгария и Словакия и оповестени от България и Румъния. Европейска комисия осведоми също, че е почнала следствие по отношение на други " чувствителни ", както ги дефинира артикули, които се внасят от Украйна в Европейски Съюз.

Говорителката на Европейска комисия е удостоверила и повишението на отпуснатите във втория пакет средства за фермерите от петте страни, които са понесли загуби - от 75 милиона евро до 100 милиона евро. Първият пакет беше от 56,3 млн. евро за България, Унгария и Полша, от които нашата страна получава 16 млн.

Фон дер Лайен напомня в писмото, че за решение на казуса е нужен общ европейски метод. Шефката на Европейска комисия дава три оферти в тази тенденция - финансовата помощ, превантивни ограничения съгласно комерсиалните правила за някои категории, зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, следствие за други чувствителни артикули, осведоми по-рано БНР.

До края на деня би трябвало да стане явен и резултатът от срещата на изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който ще разисква казуса с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни.

Производители от петте страни заплашиха с митинги дори в Брюксел, в случай че вносът от Украйна не бъде спрян. От Европейска комисия по-рано обявиха, че въпросните търговски решения са общоевропейска политика и разкритикуваха страните, които вкараха възбрана на вноса. Първи бяха държавните управления на Полша, Унгария и Словакия, последвани през днешния ден и от нашата страна.

Решението бе взето от служебния кабинет на днешното му съвещание, с което то наложи краткотрайна възбрана за украински импорт на над 20 типа храни, измежду които пшеница, яйца, слънчоглед, мед. Ограничението влиза в действие от 24 април до 30 юни 2023 година

Часове по-късно и от Букурещ пристигна новината, че Румъния ще запечата и следи товарния пренос на украинско зърно през страната, заяви румънското министерство на земеделието, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Румънският министър на земеделието Петре Дая е изискал от украинския си сътрудник Микола Солски бързо да откри решения за ограничение на износа на зърно в Румъния. Той е декларирал още, че от през днешния ден румънските митници ще инспектират всички аграрни и хранителни артикули от Украйна.


Инфо: dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР