ЕК ще разшири областите с критична инфраструктура, които трябва да

...
ЕК ще разшири областите с критична инфраструктура, които трябва да
Коментари Харесай

Защитата на критичната инфраструктура - новата важна задача на ЕС и НАТО

ЕК ще разшири областите с сериозна инфраструктура, които би трябвало да се наблюдават от страните членки Въпреки желанията за повече дейности саботажите мъчно могат да бъдат спрени Противодействието на тези закани изисква дарба за разкриване, оценка и бърза реакция
в Балтийско море породиха основателни опасения по отношение на уязвимостта на сериозната инфраструктура в Европейския съюз (ЕС). Макар и следствията да са в ход, държавните управления на Дания и Швеция обявиха, че считат, че приключването е резултат от " умишлени дейности ". Това се случва на фона на продължаващата война на Русия в Украйна.

Европейски Съюз и НАТО към този момент изготвят проект за реакция
Тази обстановка слага на дневен ред нуждата Европейски Съюз и НАТО да подходят по нов метод по отношение на опазването на значими уреди като тръбопроводи, електропреносни мрежи, осведомителни системи и други
Реклама
" Критичната инфраструктура е новата граница на войната ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в тирада в Талин, Естония. Тя разгласи, че съюзът ще организира стрес тест на толкоз значимата част от инфраструктурата си. Изпитанието няма да включва единствено енергийните уреди. Други " браншове с висок риск " също ще бъдат включени, като да вземем за пример подводните интернет кабели и електрическото зареждане.

Председателят на Европейска комисия счита, че в бъдеще за тази цел ще е нужно потреблението на един от най-големите активи на страните от блока и техните сътрудници - спътниците. За да бъде допустимо най-ефективна тази мярка, ще е нужно тясно подпомагане с НАТО, тъй като военният алианс разполага със доста по-големи благоприятни условия в тази сфера. От алианса към този момент показаха подготвеност за по-обширна взаимна работа със Европейски Съюз.

" Имаме тези спътници на място, имаме потенциала да правим наблюдаване за разкриване на евентуални закани, тъй че това също е въпрос на предварителна защита и информираност ", сподели тя.

Фактът, че Европейски Съюз взема решение да направи сходна стъпка едвам откакто към този момент има случай, е друга причина за терзание измежду страните. Освен това описите с сериозна инфраструктура не обгръщат целия набор от сходни уреди, който е разполагаем на територията на съюза.
Реклама
" За мнозина в Брюксел беше изненада, че сходни " стрес проби " наподобява не са били провеждани по-редовно или че изпълнителната власт на Европейски Съюз не е осведомена със обстановката, с цел да назове непосредствено своята сериозна инфраструктура в целия блок ", споделя чиновник на Европейски Съюз пред Euractiv.

Това е напът да се промени, като това ще се случи с представянето на нови наставления по тематиката. За последно тя беше редактирана през 2008 година, когато методите за осъществяване на саботажи към момента не бяха на равнището, на което са през днешния ден. Той ще включва 11 рискови области, в това число естествени бедствия, терористични офанзиви, вътрешни закани и бойкот. Освен това ще има и текст, който се отнася за изключителни обстановки за публичното здраве като неотдавнашната пандемия от ковид-19. Фон дер Лайен също по този начин ще показа тази седмица проект от пет точки за деяние при подоби обстановка. Очаква се той да обгръща основно методите, по които съюза може да дава отговор на сходни дейности.

Критичната инфраструктура на Европа е уязвима и се нуждае от повече отбрана, признава и комисарят на Европейски Съюз по вътрешните работи. В диалог с Euronews една седмица след хипотетичния бойкот на газопроводите " Северен поток 1 ", Илва Йохансон сподели, че войната в Украйна също съставлява огромна и умишлена опасност за Европейски Съюз.

" В новото законодателство покриваме 11 разнообразни области, до момента в който предходното беше единствено две области. Имаме доста по-висока упоритост по отношение на типа на отбраната, както и опцията страните членки да постановат наказания за субекти, които не съблюдават законодателство ", изясни тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР