ЕК се надява на провеждане на тристранни преговори с Русия

...
ЕК се надява на провеждане на тристранни преговори с Русия
Коментари Харесай

ЕК се надява на провеждане на тристранни преговори с Русия и Украйна за бъдещият транзит на газ за Европа


Европейска комисия се надява на осъществяване на тристранни договаряния с Русия и Украйна за бъдещият пренос на съветски газ през територията на украинската страна за страните от Европейския съюз. Това декларира за РИА Новости шефа на отдела за вътрешен енергиен пазар на Европейски Съюз към генералния директорат по енергетика към Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

В отговор на въпрос дали Европейската комисия е почнала подготовка за допустимо обновяване на тристранните договаряния, само че към този момент по тематиката за преноса на природен газ, Борхард споделя: „ Не, защото двете страни – съветската и украинската желаят да изчакат резултатите от стокхолмския арбитраж. Те се чакат най-общо към края на този месец, само че в никакъв случай не може да се каже сигурно. Веднага откакто (излезе решението на съда) мисля, че първо (въпросът) ще бъда разискван от фирмите, а по-късно е допустимо той да бъде включен и на политическо равнище и ще имаме тристранни връзки по този въпрос.

„ Лично аз имам вяра, че това ще е належащо (тристранните преговори), защото това не е единствено търговски въпрос, той има и политическа страна. Смятам, че министрите на енергетиката на Русия и Украйна, а също по този начин Европейската комисия ще вземат присъединяване в договарянията в избран миг “, споделя той.
„ Газпром “ възнамерява и към този момент прави действия по строителството на два морски газопровода за доставка на природен газ за Европа – по дъното на Балтийско и на Черно море. Открит остава въпросът за подписване с Украйна на нов директен контракт и на неговите параметри в подмяна на изтичащият през 2019 година През февруари 2017 година президентът на Русия Владимир Путин сподели, че преносът на газ през Украйна за Европа може да се резервира след 2019 година, единствено в случай че е стопански оправдано.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР