ЕК работи по правила, които са приети, едно от тях

...
ЕК работи по правила, които са приети, едно от тях
Коментари Харесай

Сандов: Решението днес е опит за въглищна коалиция

„ Европейска комисия работи по правила, които са признати, едно от тях е декарбонизацията. Ние няма по какъв начин да бъдем страна член на Европейски Съюз, да се възползваме от финансовите принадлежности на Европейски Съюз, само че да не съблюдаваме разпоредбите “, това сподели някогашният министър на екологията Борислав Сандов пред Нова нюз.

По мотив решението на Народното събрание да задължи Министерски съвет да промени Националния проект за възобновяване и резистентност в част енергетика, той сподели, че „ от това нищо няма да последва “.

Сандов уточни, че в никакъв случай не е имало изискване за затваряне на въглищните централи. „ Намаляването на излъчванията не става единствено със затваряне. То става по два метода. Единият е с софтуерна рационализация, а другият със сезонна работа – работа на непълни обороти “, уточни той.

„ Решението през днешния ден, с изключение на популизъм и недоумение, е опит да се маркира път към „ въглищна коалиция “, сподели Сандов.

Въглищната енергетика си отива освен поради климатичните цели, а и заради чисто финансовите причини, добави той.

„ Много скоро, в районен аспект, към нас ще се продава доста по-евтина сила, в сравнение с ние мислим, че ще можем да продаваме въглищната сила някъде на открито “, сподели Сандов. Това, което се случи през днешния ден слага под риск Плана за възобновяване и резистентност, добави политикът.

„ Целият свят ще катастрофира, а ние си приказваме за един бранш, който може да бъде обезщетен при произвеждане на електрическа енергия със същите работни места и на по-висока цена “, уточни той.

По негови думи „ инвестицията, която е заложена в Плана за възобновяване и резистентност, обвързвана със цех за основаване на акумулатори, плюс сглобяване на възобновими енергийни източници, щеше да даде съвсем същия брой работни места в района “.

Тецовете могат да работят и без въглища, сподели той.

В частта с декарбонизацията нито една страна не е желала предоговаряне, добави Сандов.

По негови думи, след няколко години България от експортьор на сила ще се трансформира във вносител. Това ще се случи не тъй като се затварят тецовете, а тъй като е по-евтино от чужбина да се купува сила, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР