ЕК проверява забранилите внос на зърно от Украйна. Комисията ще

...
ЕК проверява забранилите внос на зърно от Украйна. Комисията ще
Коментари Харесай

ЕК проверява забранилите внос на зърно от Украйна

Европейска комисия ревизира забранилите импорт на зърно от Украйна. Комисията ще ревизира Полша, Унгария и Словакия дали нарушават законодателството на Европейския съюз с въведените едностранни ограничения против аграрни импорт от Украйна. Това заяви представител на Европейска комисия на конференция в отговор на въпроси.

Ще преценим дали има нарушаване на европейското право и дали са нужни следващи дейности, Европейски Съюз взима решенията в региона на търговията, съобщи представителят.

По думите му Европейска комисия прави изследване, с цел да предприемем по-нататъшни стъпки, в случай че има доказателства за нечестни търговски дейности.

Говорителят разяснява още, че тази седмица на срещите се разискват предложенията на Украйна за надзор над износа на аграрни артикули към Европейски Съюз. Той разясни, че страните от Европейски Съюз, в това число България, имат опция да изкажат мнение по обсъжданите ограничения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия заяви, че Украйна е почнала диалози с трите страни наложили възбрана на земеделската й продукция. Това е станало по процедурите на Световната комерсиална организация (СТО) за споразумяване на разногласия. Украйна подаде недоволство до организацията поради едностранните ограничения.

Зърнопроизводителите в България на митинг

У нас, поради вдигнатата възбрана за импорт на зърно от Украйна, производителите блокираха основни кръстовища в страната. Вчера и през днешния ден на доста места се организират митинги.

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при зърнарите, те му желаеха оставката. Той отиде да беседва с протестиращите производители срещу вноса на зърно от Украйна. Те обаче го посрещнаха с крясъци “оставка ”.

“Имате пет претенции, отправени от всички вас. Решенията, които са вероятни незабавно, са взети. Относно удължение възбраната за импорт на украински артикули – има един месец, в който би трябвало дружно да определим настояванията си за количествата, които да допуснем ”, съобщи Вътев.

Той добави, че са обезпечени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след утвърждение от Министерския съвет в сряда.

Вътев изясни, че не е професионален политик, само че доста добре познава проблемите от 30 години.

Вътев изясни, че нито едно от решенията не допускат мигновен резултат. Министърът помоли протестиращите за диалогичност.

“По помощта de minimis има излишък, който се създава, с цел да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявки. Всички министър председатели на погранични страни, в това число Денков, водят договаряния с министър-председателя на Украйна ”, изясни Вътев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР