ЕК прие работни програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти

...
ЕК прие работни програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти
Коментари Харесай

ЕК дава половин милиард евро за отбрана

ЕК одобри работни стратегии за съфинансирането на взаимни промишлени планове в региона на защитата през 2019-2020 година на стойност до 500 млн. евро.

Допълнително са заделени 25 млн. евро за подкрепяне през 2019 година на взаимни научноизследователски планове в региона на защитата, като поканите за оферти по тях бяха оповестени през днешния ден, оповестиха от Европейска комисия.От 2021 година пълновръстен Европейски фонд за защита ще предизвиква новаторската и конкурентна промишлена база на отбранителната промишленост и ще способства за стратегическата самостоятелност на Съюза. Чрез двата предшественика на фонда Комисията подхваща стъпки съдействието в региона на защитата в границите на бюджета на Европейски Съюз да стане действителност още в този момент. Подготвителното деяние за научни проучвания в региона на защитата (PADR) продължава да се извършва за трета поредна година. С днешните решения Европейската комисия дава старт на първите финансирани от Европейски Съюз взаимни промишлени планове в региона на защитата по линия на Европейската стратегия за промишлено развиване в региона на защитата (EDIDP). Акцентът ще бъде върху области като технологиите за безпилотни летателни апарати, сателитните връзки, системите за ранно предизвестие, изкуствения разсъдък, кибернетичната защита и морското наблюдаване.

През юни 2018 година Комисията предложи пълновръстен Европейски фонд за защита с бюджет от 13 милиарда евро. През февруари 2019 година институциите на Европейски Съюз реализираха отчасти политическо съглашение по отношение на Европейския фонд за защита, което предстои на публично утвърждение от Европейския парламент и Съвета. Бюджетните аспекти на бъдещия Европейски фонд за защита са предмет на цялостното съглашение по отношение на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, препоръчан от Комисията през май 2018 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР