ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза Европейската

...
ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза Европейската
Коментари Харесай

ЕК предлага възстановителен фонд от 750 млрд. евро

ЕК показва предлагането си за новия бюджет на съюза

Европейската комисия (ЕК) предлага оздравителен фонд на стойност 750 милиарда евро - 500 милиарда безплатни средства и 250 милиарда заеми, с цел да подтиква икономическия напредък след рецесията вследствие на пандемията от коронавиус. Това оповестява Reuters, като сега Европейска комисия показва предлагането си в Европейския парламент.

Размерът на фонда е с 50% повече от първичната концепция на водачите на Франция и Германия.
Според предлагането Италия и Испания - двете най-тежко наранени от пандемията страни, ще получат забележителна част от сумата. От общо 750 милиарда евро във фонда Италия ще получи 173 милиарда, от които 82 милиарда безплатни средства, а 91 милиарда - заеми. Испания може да получи общо 140 милиарда - 77 милиарда грантове и 63 милиарда заеми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предложението е тези пари - както желаеха и немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, да се наберат на финансовите пазари. По този метод Европейска комисия ще поеме дълг от името на съюза, който би трябвало да се изплати до 2058 година За връщането на този дълг ще се употребяват бъдещи лични средства, заложени в новата Многогодишна финансова рамка. Според два източника на организацията Европейска комисия ще предложи общият бюджет на съюза за 2021 - 2027 година да бъде към 1.1 трлн. евро (сегашният е 1.09 трлн.).

Нужно е утвърждение от всички страни

Планът за възстановителния фонд не е финален, като предлагането би трябвало да бъде утвърдено от всички страни-членки на Европейски Съюз. В края на предходната седмица " спестовната четворка " в Европейски Съюз - Нидерландия, Австрия, Финландия и Дания, разгласи, че е срещу даването на грантове и упорства средствата да се отпускат като заеми.

Комисията се надява възстановителният фонд да е подготвен официално при започване на идната година, само че първите средства да се насочат към страните от съюза още през септември. Това значи, че въпреки фондът да е умислен като част от идващия 7-годишен бюджет, би трябвало да стартира да набира средства още тази година.

Германия, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз при започване на юли, ще има " централна роля " в търсене на компромис по този въпрос. Тепърва ще стане ясно и по какъв начин ще се дефинират вноските във фонда на обособените страни.

Центърът за европейски стопански проучвания ZEW направи калкулации за вноските при упования, че разпределението ще зависи от упования спад на Брутният вътрешен продукт за стопанските системи и планувания брой умряли от COVID-19. Печеливши са осем страни, измежду които Италия, Испания, Швеция и Нидерландия. Нетният резултат за българския бюджет от присъединяване на страната във фонда би бил 3 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР