ЕК подготвя план на стойност 195 милиарда евро за спиране

...
ЕК подготвя план на стойност 195 милиарда евро за спиране
Коментари Харесай

ЕС ще готви план за 195 милиарда евро срещу вноса на руски горива

ЕК приготвя проект на стойност 195 милиарда евро за прекъсване на вноса на съветски изкопаеми горива до 2027 година

Европейската комисия възнамерява да показа проект на стойност 195 милиарда евро за прекъсване на вноса на съветски изкопаеми горива до 2027 година, който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновима сила и икономисване на енергия с прекосяване към различни доставки на газ. Това сочат проектодокументи, представени от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция

Пакетът от проектомерки, които могат да претърпят промени преди да бъдат оповестени идната седмица, включва композиция от закони на Европейски Съюз, необвързващи схеми и рекомендации, които националните държавни управления биха могли да приложат. Предвижда се и опция за преразглеждане на националните проекти за изразходването на голямото финансиране по Плана за възобновяване и напредък, с цел да бъдат освободени повече средства за енергиен преход.

Брюксел обмисля да предложи по-високи цели за възобновима сила и енергийна успеваемост, съгласно проектодокументите, както и съгласно високопоставени чиновници от Европейски Съюз, написа Ройтерс.

Обсъжданите цели включват реализиране на дял от 45 % на силата от възобновими източници в общия енергиен микс на Европейски Съюз до 2030 година и 13-процентово понижаване на потреблението на сила измежду страните членки за същия интервал. Към момента поставените цели пред Общността са за 40-процентов дял на възобновими източници и 9 % спад на изразходваната сила до 2030 година.

Сред новите оферти са и промени в законодателството на Европейски Съюз за ускорение на периодите за издаване на разрешителни за някои планове за възобновима сила, както и нови схеми за по-бързо широкомащабно внедряване на слънчева сила и производството ѝ в Европа.

Брюксел също така ще изложи и проекти за произвеждане на 10 милиона тона възобновим водород и импорт на още 10 милиона тона до 2030 година, както и законодателство, определящо кои типове водород могат да се смятат за възобновими.

Европейски Съюз възнамерява да очертае капацитета за нарастване на вноса на полутечен природен газ от страни като Египет, Израел и Нигерия. Планът на Брюксел залага също на инфраструктурата, нужна за заместване на съветския газ.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР