ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се

...
ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се
Коментари Харесай

Домбровскис: 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

Европейска комисия несъмнено поддържа влизането на България в еврозоната , що се отнася до съответната карта би трябвало да се изпълнят критериите от Маастрихт, в това число непоклатимост и други Тези критерии са покрити, само че що се отнася до инфлацията, това предстои на оценка от специалистите на Европейска комисия и тази оценка сподели, че  критерият за инфлацията няма да може да бъде затрупан.  Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия  Валдис Домбровскис  пред .

Затова би трябвало да има едно отсрочване, уповавам се това да не е доста дълго, добави той.

С  Хърватия беше изработен разбор на статистическите стойности,  които са отвън естествените, това е общоприета процедура, която се ползва за всичките страни в еврозоната, защото всички срани следват една и съща наклонност за инфлацията, когато в някои страни инфлацията е по-ниска, те биват изключени от разбора. В момента обсъждаме България за критериите за инфлацията, тъй че тези стойности ще бъдат изключени, защото ще се използван същата методика. Този разбор сподели, че неизпълнението на критериите за инфлация е прекомерно огромно, акцентира Домбровскис.

Попитан дали вероятната дата за присъединението ни към Еврозоната е 1 юли 2024 година, той отговор, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. „ И когато са спазени всички условия, в това число уговорките в интервала след Европейския валутен механизъм. Не бих показал съответна дата “, посочи Домбровскис.ю

Присъединяването към еврото носи съществени изгоди, повече  финансова непоклатимост, по-ниски лихви, недействителност за предприятията.  Това са все изгоди, които способстват за икономическото развиване на страната, изясни още зам.-председателят на Европейска комисия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР