ЕК одобри пилотния проект предложен от българските евродепутати Емил Радев

...
ЕК одобри пилотния проект предложен от българските евродепутати Емил Радев
Коментари Харесай

ЕК одобри пилотен проект предложен от евродепутатите Емил Радев и Aндрей Новаков 


Европейска комисия утвърди пилотния план препоръчан от българските евродепутати Емил Радев и Aндрей Новаков, за справяне с двойния стандарт при храните в Европейски Съюз. Проекта е утвърден с най-високата допустима оценка – „ А “ и към този момент ще има българска стратегия, обвързвана с битката с двойните стандарти с храните и напитките в Европейски Съюз на стойност 1.3 млн. евро.

„ Имаме поредна ефикасна крачка в решение на казуса с двойния стандарт с храните и напитките в Европейски Съюз. Европейската комисия утвърди пилотния план, препоръчан от мен и сътрудника ми Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП, за справяне с двойния стандарт. Той е утвърден с най-високата допустима оценка – с клас „ А “, тъй че към този момент ще има българска стратегия, обвързвана с битката с двойните стандарти с храните и напитките в Европейски Съюз, която ще е на стойност 1.3 млн. евро. Тя ще подкрепя всички потребителски организации, контактите им с държавните органи и провеждането на проби за битка с двойния стандарт в другите стандарти “, сподели още Радев и уточни, че по този метод ще да могат да се завеждат групови потребителски искове там, където правата на потребителите са нарушени.

„ До преди няколко години Европейската комисия отхвърляше изобщо да има двоен стандарт, само че след многочислените проучвания и писмени въпроси, които задавахме на отрасловите комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт сред храните в Източна и Западна Европа. Искаме да се дефинира обединен стандарт на храните и напитките в Европейски Съюз и в случай че може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, тъй че да може жителите на другите страни на Европейски Съюз да могат да имат достъп по еднообразно качество храни “, сподели още той и разяснява, че има двоен стандарт в Европейски Съюз и в разнообразни други потребителски артикули като козметика, почистващи препарати, горива.

„ Двойните стандарти са голям камшик на Европейски Съюз и ние ще създадем всичко допустимо, с цел да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да имаме една по-пълна картина в кои страни го има този проблем. И се надявам в последна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите “, изясни Радев.

Българската стратегия за битка с двойния стандарт при храните ще спомогне за справедлив разбор на обстановката в целия Европейски Съюз. Това сподели българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на ексклузивен брифинг.

„ Радвам се, че решението на колективнит проблем за оправянето с двойния стандарт при храните и напитките в Европейски Съюз пристигна от нашата страна. Това не е самодейност, не е акция, а стратегия, по която потребителските организации ще могат да аплайват и която е на стойност 1,3 млн. евро. Очакваме с тези пари те да покачат своя потенциал – за закупуване на съоръжение, за осъществяване на проби, за осведомителни акции и разяснение на потребителските права, за повишение на съдействието сред обособени страни по този начин, че с тези пари те да станат безусловно пълноценни с това да пазят потребителите. Очакваме тези пари, които Европейски Съюз ще ни даде, да послужат за въвеждане на минимални стандарти. До края на август ще внесем изменение в бюджета на Европейски Съюз за 1,3 млн. евро и чакаме от идната година Европейската комисия (ЕК) да стартира извършване на програмата. Надявам се още през 2019 година да имаме съответни резултати и организации от България да могат да вземат участие в тази българска стратегия на Европейски Съюз за разпределяне на грантове “, сподели още Новаков и изясни, че е благополучен от обстоятелството, че програмата не се е „ промъкнала “, а е била призната с най-висока оценка от Европейска комисия.

„ Един от проблемите, които има сега, е, че проучванията са провеждани единствено в една страна. Затова имаме потребност от справедлив разбор на целия Европейски Съюз. Така че една от допустимите действия, която допускам, че ще залегне, е тъкмо това – обмяна на опит сред обособените потребителски организации в обособените страни “, изясни той.

„ Изпълнението на тези пари стартира официално на 1 януари 2019 година, когато влиза в действие новият бюджет. Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде публикация процедура по подаване на планове, тъй че всяка една организация да може да го направи “, сподели още евродепутатът.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР