ЕК одобри пилотната ни програма за двойния стандарт при храните.

...
ЕК одобри пилотната ни програма за двойния стандарт при храните.
Коментари Харесай

Емил Радев: В България не си търсим правата и се примиряваме

ЕК утвърди пилотната ни стратегия за двойния стандарт при храните. Резултатите от лабораторните проби ще покажат, че дадена храна или напитка има качествени разлики от тези, които се оферират в други страни от Европейски Съюз. Оттук нататък ще би трябвало да има наказания за тези, които го вършат, а ние ще спрем да ядем храни, които повреждат здравето ни. Това сподели евродепутатът Емил Радев в ефира на БТВ.

Той добави, че Европейска комисия ще придобие по-ясна визия кои са храните с двойните стандарти. „ Редно е потребителеските организации да могат да уведомяват всички жители в страните от Източна Европа за действителната заплаха за здравето им, а производителите и търговците да се глобяват “.

„ Нашата битка от дълги години е да има смяна в законодателството и да има обединен европейски орган, който да глоби неизрядните търговци и производители. Там, където има сигнали и гражданско неодобрение търговците доста бързо се преценяват. Прецедент е, че това в България не се случва. Явно не си търсим правата и се помиряваме. Важно е да знаем тъкмо кои са храните и напитките, които са проблематични. Битката е за качеството “, акцентира Радев.

На въпрос дали това няма да оскъпи стоките, евродепутатът сподели: „ Цените се контролират от пазара, само че когато знаем, че нещо е качествено, можем да създадем осведомен избор “.

„ До преди 5 години самата Европейска комисия споделяше, че няма подобен проблем “, разкри Емил Радев.

Той разяснява и решението на Конституционен съд да разгласи за несъответстваща на Конституцията Истанбулската спогодба. „ Ясно се споделя, че има проблеми да я ратифицираме. В този случай за жалост не можем да го създадем. Казвам за жалост, тъй като в нея има ясни регламенти против домашното принуждение. Ясно сме обяснили, че тя опонира на Конституцията ни, само че ще работим, с цел да подобрим законодателството си. Няма да произтече обвързване да я приемем “, увери той. „ Ако я приемем обаче, това ще помогне за решение на случаите с домашно принуждение в страни от Европейски Съюз “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР